vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

O Nikoli Buconjiću

Metković, 2.10.2010. - Šesti po redu neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret, ove godine pod nazivom Nikola Buconjićhrvatski književnik, etnograf, folklorist i historiograf, održan je u četvrtak u Gimnaziji Metković.
   U ime Gimnazije Metković okupljene pozdravio ravnatelj Jozo Jurković, a u ime Grada Metkovića zamjenik gradonačelnika Mato Mustapić. Kao i do sada već na početku običaj je predstaviti zbornik radova s prošloga susreta pa je  Stjepan Šešelj predstavio Zbornik o Stojanu Vučićeviću koji je bio tema prošlogodišnjeg susreta. U kraćem izlaganju metkovski povjesničar dr. Ivan Jurić podsjetio se kako je nastao njegov tekst za spomenuti Zbornik, nakon čega su o Buconjićevu djelu i značaju za hrvatsku književnost govorili: književnik iz Čapljine Ljubo Krmek, književnik prof. dr. Vinko Grubišić sa Sveučilišta Waterloo iz Kanade, profesorica Zdenka Ležanić i prof. dr. sc. Dean Slavić sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Buconićevo porijeklo i njegov folkloristički rad posebno je istaknut nastupom lijeričara Zlatka Glavinića. 

   Kao i proteklih godina Susret se održava u organizaciji Neretvanske riznice umjetnina i inih vrijednosti iz Opuzena, Hrvatske kulturne zaklade i Hrvatskog slova, a ove godine u organizaciji je sudjelovala i Matica hrvatska iz Neuma. Tijekom tri dana susret se održava još u Čapljini, Pločama, Opuzenu i Neumu, Buconjićevom rodnom mjestu. U ime organizatora Skupa književnik Šešelj je najavio kako će se sljedeće godine na istom mjestu govoriti o liku i djelu fra Stanke Petrova.