vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Kockanje?- Siguran gubitak!

Metković, 30.10.2010. - Metkovske župe Sv. Ilije i Sv. Nikole u suradnji s Udrugom Narenta sinoć su u metkovskom GKS-u za mlade organizirale predavanje Kockanje? - Siguran gubitak! na kojem je kao predavač nastupio mr. sc. don Boris Vidović, profesor psihologije na KBF-u u Splitu.

   Ta zanimljiva tema privukla je velik broj mladih, posebno krizmanika, ali i njihovih roditelja. Nakon što su mladi tamburaši i pjevači župe Sv. Nikole izveli jednu pjesmu predavač je temu otvorio navođenjem simptoma koji mogu ukazivati na patološko kockanje. Nakon toga iznio je znanstvene procjene koje govore o brojci od čak 50 tisuća patoloških kockara u Hrvatskoj te da još oko stotinjak tisuća ljudi ima raznih problema vezanih uz kocku. Istaknuo je i to da kocka kao porok često ne bude sama pa većina kockara ima još neki poremećaj. Tako je polovica kockara ovisna o alkoholu, 70 posto ima depresivni poremećaj, a trećina ih pati od anksioznog poremećaja u obliku straha, nervoze, napetosti i sličnog.
   Otvaranje novih kockarnica u našoj kulturi postaje društveni događaj pa se s te točke gledišta stječe dojam da je kockanje gotovo poželjan oblik ponašanja. Kad se analizira moć marketinga koji promiče sve vrste klađenja, igara na sreću, od TV igara do interneta i virtualnih kockarnica, želja za brzom zaradom, kockari i kockarnice nisu društveno negativno stigmatizirani. Predavač je iznio i podatke o velikoj financijskoj zaradi koja se vrti oko kockanja i igara na sreću od čega i država ubire dio kolača.
   Na kraju predavanja don Senko Antunović je pozvao roditelje da ne prebacuju svu odgovornost za odgoj svoje djece na školski sustav i Crkvu nego da svojim primjerom unutar obitelji odgajaju zdravu i ponosnu metkovsku mladost.