vijesti www.metkovic.hr

 Obavijest

Prokuhajte vodu za piće

Metković, 2.12.2010. - Stigla nam je obavijest iz Zavoda za javno zdravstvo DNŽ u kojem upozoravaju na probleme s vodom za piće.
Na području doline rijeke Neretve crpilišta vode za piće Prud, Klokun i Modro Oko su se zamutila preko propisanih vrijednosti. Zbog zamućenja izvorišta očekuje se povećana mutnoća i u vodoopskrbnoj mreži. Takva mutna voda ne udovoljava Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.
    Isporučena voda redovito se klorira i za sada je mikrobiološki ispravna. Iako ovakva voda nije štetna za zdravlje, ipak preporučamo da se voda za piće prije upotrebe pusti da se istaloži te da se nakon toga samo bistri dio prokuha. Voda se može koristiti za kuhanje, kao i za tuširanje, pranje zubi, te ostale sanitarne potrebe.
   Iako još uvijek nije došlo do zamućenja izvorišta Doljani kojim se opskrbljuje stanovništvo Metkovića, iz preventivnih razloga preporučaju se iste mjere za korisnike vodovoda Metković.
   U slučaju poplava molimo građane da isključivo koriste vodu iz javnih vodovoda, a nikako iz svojih privatnih gustjerni ili bunara. Javni vodovodi redovito provode dezinfekciju (kloriranje).
   Zavoda za javno zdravstvo redovito prati kretanje mutnoće i slobodnog rezidualnog klora te ostale fizikalno-kemijske i mikrobiološke pokazatelje zdravstvene ispravnosti vode za piće iz javnih vodovoda.