vijesti www.metkovic.hr

 Prirodne nepogode

Neretva malo pala, ali još je kritično

Metković, 3.12.2010. - Nadamo se da je za nama dan kada je vodostaj Neretve dosegao maksimum. Kažu da je to bilo 413 cm, još uvijek 17 cm niže od poplave iz 1959., ali 23 cm više od one ovogodišnjega siječnja.
   Bez obzira na sitna kolebanja Neretve koja je oko ponoći pala na oko 405 cm na desnoj strani grada voda se stalno nadire pa je značajno premašila siječanjsku visinu. Stoga su poplavljene i one kuće koje nisu bile prošle zime. Voda će tamo vjerojatno i dalje noćas rasti.
   Mi smo danas i večeras načinili dosta fotografija koje prikazuju stanje u poplavljenom Metkoviću na lijevoj obali. Sutra ujutro nadamo se kakvu čamcu da se otisnemo na desnu.
   Prognoze kažu da vodostaj Neretve svakako više ne bi trebao rasti što se tiče spuštanja vode iz hidroelektrana, ali vremenske prognoze ponovno najavljuju kiše i moguće probleme. Bez obzira na to Metković će još dugo biti pod vodom.

   Dvije zanimljive fotografije, ako načas zaboravimo na polavu.


  Kestenjastu zmiju na kestenjastu kestenu nije baš bilo lako otkriti.

   Iako letvica vodomjera nije na površini tragovi vode svjedoče o padu vodostaja.

  Borba metkovskih trgovaca s vodom.   Na kraju fotografija mladića i cura koji su sami priskočili u pomoć i cjeli dan građanima punili vreće s pijeskom. Ovakvih ekipa po gradu je bilo više. Svaka im čast.