vijesti www.metkovic.hr

 Prirodne nepogode

Održana sjednica dvaju Stožera

Metković, 3.12.2010. - Danas u 12 sati održana je zajednička sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije i Stožera zaštite i spašavanja Grada Metkovića na kojoj se raspravljalo o trenutačnoj situaciji u dolini Neretve gdje je i dalje na snazi izvanredno stanje obrane od poplave za Metković, ali i Opuzen, Ploče i Kulu Norinsku.
   Dobra vijest je da je vodostaj Neretve u padu i u 11 sati u Metkoviću je iznosio 395 centimetara s tendencijom daljnjeg pada. Unatoč trendu opadanja vodostaja, na sastanku je naglašeno kako to ne znači da će automatski doći i do poboljšanja stanja na poplavljenoj desnoj strani grada. Predviđa se da će u poplavljenim područjima nivo vode i dalje rasti, a prema procjeni trebat će dvostruko više vremena da se voda povuče iz tog područja od vremena plavljenja. Upozoreno je kako bi na situaciju u dolini Neretve također mogle imati vode iz Imotskog i Popovog polja.
   Opskrba električnom energijom za sada bi trebala teći normalno. Trenutno se ne planira isključivanje trafostanice Jerkovac i trafostanice Metković 14 koja pokriva Zagrebačku ulicu i Ulicu neretvanskih gusara.
   Građane se upozorava da ne prilaze priključnim ormarima od struje u slučaju da im budu poplavljeni zbog opasnosti od strujnog udara te da o tome izvijeste Stožer zaštite i spašavanja. Također se upozoravaju da vodu za piće koristiti isključivo iz vodovoda. Prema zadnjim informacijama iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo voda je bakteriološki ispravna za piće, ali se zbog zamućenja iz preventivnih razloga mora prokuhavati. Građani su također zamoljeni da komunalni otpad zbrinjavaju u zatvorenim vrećama te da pripaze na bačve s uljem i gorivom kako ne bi došlo do zauljenja poplavljenih područja.
   Sve eventualne potrebe i probleme građani mogu prijaviti Stožeru za zaštitu i spašavanje DNŽ i Grada Metkovića na telefon 020 681 020.
   Trenutno je na terenu raspoređeno 200 pripadnika Županijske vatrogasne zajednice, 25 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja i 20 pripadnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje. U gradnji zečjih nasipa ugrađeno je 15 tisuća vreća s pijeskom, a oko 30 tisuća vreća je upotrijebljeno je kao pomoć ugroženom stanovništvu.