vijesti www.metkovic.hr

 župske vijesti

Sveti Nikola proslavljen u čizmama

Metković, 7.12.2010. - Bez obzira na to što je veći dio župe još uvijek bio pod vodom crkva Sv. Nikole jučer poslijepodne bila je pretijesna za sve one koji su htjeli poslušati riječi splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića  koje je predvodio misno slavlje povodom Svetoga Nikole, zaštitnika župe na desnoj strani grada. Obraćajući se vjernicima nadbiskup Barišić je rekao kako je u poplavi isplivalo ono najvažnije – ljudskost, dobrota i humanost.


–  Želim da se ovo više nikada ne ponovi i da ostane samo u uspomenama koje ćete prepričavati unucima. Ono što je važno jest da niste teret i odgovornost prebacili na druge, da niste tražili krivce nego ste pokazali ljubav i solidarnost, da su srca svih vas kucala kao jedno. Moram pohvaliti don Senku i don Tomislava koje su bili cijelo vrijeme uz vas i koji su osvjetlali i moj obraz. Kada se voda povuče važno je da se ne zaboravi opasnost od budućih poplava, i sve snage treba usmjeriti na iznalaženje rješenja da se ovaj problem riješi. Volim ovu dolinu. Volim i njenu vodu, ali želim da ljudi ovoga grada i doline s njom žive u prijateljstvu i da nam voda bude saveznik u životu i radu. Sv. Nikola otvorio nam je toplinu duše pripremajući nas tako za radost koju nam donosi Božić. Neka nam svaki dan adventa bude obilježen ljudskošću i vjerom, a Božić slavljen u duhu ove naše solidarnosti – rekao je nadbiskup Barišić.
   Tijekom mise nadbiskup je krstio malog Miroslava Baću, a na kraju mise on i okupljeni svećenici najmlađima su podijelili 650 darova sv. Nikole koje su za njih poslala djeca iz župe Sv. Ilije.   Vjernici su na misno slavlje uglavnom došla u gumenim čizmama, a za one iz najugroženijih dijelova bio je organiziran prijevoz autobusom.