vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Predstavljanje HMDCDR-a

Metković, 8.12.2010. - U organizaciji Udruge Narenta sinoć je u Galeriji GKS-a predavane održao dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno - dokumentacijskog centra Domovinskog rata, koji mu je na čelu od njegova službenog osnivanja 2005.
   Nakon što je posjetitelje pozdravio predsjednik Udruge Narenta Nikola Grmoja, dr. Nazor je započeo s iznošenjem intrigantnih činjenica iz razdoblja Domovinskog rata. Prema njegovim riječima jedna od glavnih aktivnosti Centra je izdavaštvo pa su tako od osnivanja do danas izdana dvadeset i dva izdanja kojima je cilj promoviranje istine o Domovinskom ratu, a sva izdanja imaju uporište u dokumentima i činjenicama koje je nemoguće pobiti. Dr. Nazor istaknuo je veliku ulogu Centra u plasiranju prave istine o Domovinskom ratu jer većina ljudi nema prave informacije budući da sliku Domovinskog rata uglavnom formiraju mediji na način koji njima odgovara.
   – Važnost predavanja poput ovoga u Metkoviću jest podsjećati na važne događaje vezane uz Domovinski rat, ali se na taj način i sudionicima Domovinskog rata ujedno iskazuje priznanje, poštovanje i zahvalnost koju zaslužuju. Najveće opasnosti za istinu o Domovinskom ratu su školski udžbenici, koji su puni krive faktografije o Domovinskom ratu, te neobjektivno i tendenciozno izvještavanje pojedinih medija. Bitno je da povijest pišu povjesničari, odnosno dokumenti, a ne politika i političari. Dugoročno će dokumenti i istina iz njih sigurno pobijediti – rekao je dr. Ante Nazor.