vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Rat prije rata

Metković, 11.12.2010. - Ogranak Matice hrvatske Metković sinoć je organizirao predstavljanje još jedne knjige. Riječ je o knjizi Hrvatsko revolucionarno bratstvo - rat prije rata autora Bože Vukušića u kojoj se govori djelovanju HRB-a u hrvatskoj dijaspori, organizaciji najpoznatijoj po operaciji Fenix (Bugojanska skupina).
   Knjiga obuhvaća čak 1137 imena u 23 poglavlja, a pisana je na osnovu dokumenata tajnih službi bivše Jugoslavije, Hrvatske i Australije te izjava samih sudionika u stvaranju i djelovanju  organizacije.
   Prije samog autora o knjizi i vremenu u kojem je djelovalo Hrvatsko revolucionarno bratstvo  govorili su nekadašnji predsjednik Udruge Hrvatska mladež Uzdanica (krilo HRB-a) Ante Sarić i Kristina Kolić Mijić koja je bila sudionica Sabora hrvatske mladeži svijeta održanog 1985. u Parizu.
   Predstavljajući knjigu autor Božo Vukušić rekao je da se radi o knjizi koja je dio povijesti hrvatskog iseljeništva. Govoreći o Hrvatskom revolucionarnom bratstvu kazao je kako je ono bilo tajna organizacija u hrvatskom iseljeništvu o kojoj se malo i nedovoljno znalo, a koja je na kraju odigrala ključnu ulogu u radu hrvatskog političkog iseljeništva.
   – Nadam se da sam ovom knjigom potaknuo veće zanimanje povjesničara i medija za nastavak istraživanja i da će uskoro ovaj dio crne rupe iz bliske nam prošlosti Hrvatske biti u potpunosti istražen. Da bi se saznala konačna istina na tome će trebati raditi više institucija, a trebat će i pomoć same države – rekao je na kraju Božo Vukušić.