vijesti www.metkovic.hr

 Prirodne nepogode

Božićnu radost pomutila voda

Metković, 25.12.2010. - Izgleda da se 2010. od nas želi oprostiti u velikome stilu – poplavom - upravo onako kako je i započela. Na jutarnju misu u crkvu sv. Nikole još se moglo bez čizama, ali su ih već za večernju, neki iz najugroženijih dijelova grada, trebali.
   Ponavlja se gotovo isti scenarij s početka prosinca. Naglo zatopljenje s kišom i topljenjem snijega u Bosni i Hercegovini, južina i visoko more uz obalu te veliki dotoci Neretvinih pritoka učinili su da je danas u 9 sati vodostaj Neretve u Metkoviću bio oko 340 cm. Nakon toga pao je 5 - 10 cm i u tim granicama se kretao cijeli dan.  Zakašnjeli efekt visoka vodostaja počeo se na desnoj strani grada osjećati u drugoj polovini dana kada je voda naglo počela plaviti najniže predjele. Na Unki crpka se cijeli dan bori s vodom.
   Večeras oko 20 sati voda je već preplavila dijelove nekih ulica, a očekivati je da će se razina vode i noćas povećavati, vjerojatno ipak ne znatnije, no slaba je to utjeha onima kojima je voda u kuću ušla makar i milimetar. Cestom prema Vidu prolaze samo najhrabriji, a dio Zagrebačke od Jerkovca do trgovine Kulina potpuno je pod vodom.
   U neke dijelove nismo se usudili osobnim automobilom, osobito nakon štete koju smo na svome automobilu imali u poplavi prije dvadesetak dana. Stanje je svakako zabrinjavajuće;  neugodno je bilo pri susretu s ljudima kojima smo trebali čestitati Božić, a pred čijim kućama su pripremljene trupe i razni drugi čamci koji su već plesali vodom.
   Ohrabruje vremenska prognoza koja najavljuje buru i zahladnjenje, što bi trebalo zaustaviti Neretvin rast. No, opet će pasti snjegovi, doći će južina s kišom koja će ih naglo otopiti, i - opet će Neretva rasti na užas stanovnika desne strane grada.