vijesti www.metkovic.hr

 Poljoprivreda

Kako do kvalitetna maslinova ulja

Metković, 31.12.2010. - U organizaciji Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Područni odjel DNŽ u Zgradi političkih stranaka održano je predavanje za maslinare. Predavanje pod nazivom Agrotehnika u maslinarstvu - čimbenik kakvoće maslinova ulja održala je Ljiljana Mustapić, stručni savjetnik za integriranu i ekološku poljoprivrednu proizvodnju u DNŽ.
   Na početku predavanja govorilo se o stanju u poljoprivredi na području doline Neretve, s posebnim naglaskom na važnost udruživanja poljoprivrednika jer će ulaskom Hrvatske u EU poljoprivredni proizvođači teško moći samostalno robu plasirati na tržište. Naglašena je i važnost prelaska na integriranu poljoprivrednom proizvodnju, a tijekom vremena i na ekološku proizvodnju. U nastavku predavanja govorilo se o svemu onome što je potrebno da se proizvede maslinovo ulje visoke kvalitete.
   Svoja iskustva u proizvodnji maslinova ulja i radu u masliniku ostalima je prenio Branko Žderić, koji trenutno obrađuje dva hektara maslinika i to u polju što nije uobičajeno.
   Na kraju predavanja degustirani su uzorci maslinova ulja koje su neretvanski maslinari donijeli na predavanje.