vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Godišnja skupština pčelara

Metković, 1.2.2011. - Pčelarska udruga Kadulja iz Metkovića održala je u Restoranu Adia Redovnu godišnju skupštinu na kojoj su podnesena izvješća o radu u protekloj godini, nakon čega je usvojen Prijedlog plana rada Udruge u 2011.
    Tijekom 2010. Udruga je imala 63 člana. Iako je članstvo povećano za troje članova primijećeno je kako je broj pčelinjih zajednica u 2010. smanjen. Prema mišljenju pčelarskih stručnjaka razlog smanjenju nove su bolesti, paraziti, trovanje pesticidima, spominje se i utjecaj GM kultura, a kao jedan od razloga navodi se i stres zbog promjene hrane i klimatskih uvjeta. Da se radi o velikom problemu potvrđuje i Europska komisija koja će do kraja godine pokrenuti Europski program nadzora smrtnosti pčela kako bi pokušala naći objašnjenje tog svjetskog problema. Mjere protiv smrtnosti pčela mogle bi biti uključene i u Zakon o zdravlju životinja Europske unije planiran za 2012.
   U protekloj godini Udruga je organizirala nekoliko korisnih predavanja, a članovi Udruge sudjelovali su na nekoliko eminentnih sajmova i manifestacija. Jedan od važnijih je Međunarodni sajam u Splitu Dalmatina 2010. U održanom ocjenjivanju meda Miro Ivanković i Darko Dominiković osvojili su dva zlatna i jedno srebreno odličje za svoj med. Udruga je sudjelovala i u rješavanju određenih problema na terenu, a nekoliko članova sudjelovalo je u radu Skupštine Hrvatskog pčelarskog saveza u Zagrebu.