vijesti www.metkovic.hr

 Manifestacije

Dani života

Metković, 8.2.2011. - U organizaciji Udruge Narenta prošli vikend je Gradskom kulturnom središtu Metković  održana manifestacija Dani života kojom se željelo popularizirala kulturu života i obitelji otvorene životu, ali i utjecati na državnu i lokalnu politiku da veću pozornost posveti demografskim mjerama i da  u središte općih i posebnih interesa stave dobrobit obitelji, djece i mladih.
   Dani života započeli su u petak navečer otvaranjem izložbe  Veliko DA ljudskom životu koju je u suradnji s Lidijom Fodor, izvršnom voditeljicom hrvatskog saveza za život Cro Vita,  opširnim predavanjem predstavio dr. Petar Krešimir Hodžić, ravnatelj ureda za obitelj HBK.
   Riječ je o edukacijskoj izložbi koja se sastoji od 28 panoa koji sadržavaju skladan mozaik edukativnih i sadržajnih tekstova, dijelova novinskih natpisa, fotografija i umjetničkih reprodukcija te citata poznatih osoba i dokumenata učiteljstva Katoličke Crkve. Izložba oslikava različite teme o poimanju čovjeka i shvaćanja bioetike, preko pitanja o kontracepciji, umjetnoj oplodnji, matičnim stanicama, prenatalnoj dijagnostici, eutanaziji i zaključno o obitelji kao mjestu gdje se prihvaća život u odgoju i ljubavi kao pravom rješenju. Na panoima su objavljene i životne priče članova hrvatskih udruga Betlehem i Djetešce, na sunašce.
   – Možete biti ponosni što je Metković prva postaja u zamišljenom putovanju edukacijske izložbe Veliko DA ljudskom životu – rekao je u svom izlaganju Hodžić. Izložba je zajednički projekt hrvatskog Saveza za život i Ureda HBK za obitelj, u suradnji s izdavačkom kućom Verbum iz Splita.
   Manifestacija je nastavljena u subotu predavanjem dr. Danijele De Micheli Vitturi, specijalistice obiteljske medicine i članice HKLD-a podružnice Split te majke osmero djece. U svom predavanju dr. De Micheli Vitturi naglasila je da je u životu najvažniji cilj promicati civilizaciju ljubavi te kako odgovorno roditeljstvo podrazumijeva velikodušnost u prihvaćanju života kao neprocjenjivog Božjeg dara. Velika pomoć u ostvarenju odgovornog roditeljstva je poznavanje prirodnih metoda planiranja obitelji i njihovo učenje od mladosti, a kvalitetan bračni dijalog među supružnicima put je prema njegovu ostvarenju. Dr. Danijela De Micheli Vitturi naglasila je da je vrijednost, ali i važnost manifestacije koja je protekli vikend održana u Metkoviću poticanje življenja kršćanskih vrjednota u bračnom, roditeljskom i osobnom životu te prihvaćanju života kao Božjeg dara.
   O demografskim pokazateljima u Hrvatskoj govorio je dr. Stjepan Juranić koji je u ime izdavačke kuće Tonimir iz Varaždina nazočnima preporučio knjigu Pravo na rođenje u učenju Crkve dr. don Stanke Lasića, predstojnika Vijeća za obitelj Dubrovačke biskupije i katedralnog župnika. Knjiga govori o dostojanstvu i nepovredivosti ljudskog života te o stavovima prema pobačaju kroz povijest u svjetlu učenja Katoličke crkve ali i društva.