vijesti www.metkovic.hr

 Obavijest

Ne zovite tri osmice

Metković, 24.2.2011. - Mada nije nešto novo, vjerujemo da postoje i oni koji još nisu čuli za ovu telefonsku prijevaru koja vam može dobro olakšati novčanik. Sve je dosta jednostavno i logično pa ljudi nasjedaju. Problem je u tome što je i legalno pa vam novac nitko neće vratiti.
   Zazvoni vam doma telefon, a glas s druge strane, koji se predstavi nekim običnim imenom kaže da je iz firme X i zatraži nekoga od vaših ukućana. Ako je taj doma onda ništa, problem je ako ga nema. Glas će vas zamoliti da svome ukućanu prenesete poruku da ga nazove na broj koji počinje sa 888. Učini li vaš ukućanin tako telefonski račun za taj mjesec mogao bi se dobro povećati.
    Pozivi na telefonski broj koji počinje s 888 naplaćuju se po posebnoj tarifi od više desetaka do više stotina kuna. Prevaranti legalno zakupljuju takve brojeve i nazivaju ljude. Ako ne upali trošak im je nikakav, ali ako upali zarada je masna.
    Igor Vujović iz Potrošača ističe da je tehnički nemoguće zabraniti određenom broju uspostavu poziva, što znači da se građane, nerijetko nažalost potencijalne žrtve, može pokušati nazvati s bilo kojeg broja. Vujović savjetuje da obratite pozornost poznajete li osobu koja vam je ostavila poruku i broj koji biste trebali nazvati. Ako vam je broj nepoznat, najbolje je nazvati informacije i raspitati se o njemu, ali nikako ga nemojte zvati. Kako upozorava, pokušaja raznih prijevara od sumnjivih nagradnih igara do ponuda pozivanjem na određene brojeve, sve je više, a najsigurnije je zaštititi se dobrom provjerom.