vijesti www.metkovic.hr

 Internet

Otkud nam @

Metković, 6.6.2004. - Ludo A, majmunov rep, savijača, mala patka, crv, svinjsko uho… Tako su se razni jezici uhvatili u koštac sa 'novim' simbolom koji se susreće na svakome koraku. Naravno, radi se o znaku @, sastavnome dijelu svake e-mail adrese.
Znak @ u e-mail adresi služi kao razdjelnik između osobnog i  mjesnog dijela. Tako će mali Ivica, kad otvori račun za pristup Internetu kod neke firme u Hrvatskoj, dobiti e-mail adresu 'mali.ivica@nekafirma.hr' ili slično tome. U hrvatskome jeziku taj bi se znak trebao čitati kao 'kod' (kao što kažemo da imamo otvoren žiroračun kod te-i-te banke). No u svakodnevnome govoru često se čuje izraz 'manki' (engl. Monkey) iako se u informatičkim krugovima (koji drže do sebe :-) izgovara englesko at ili hrvatsko kod.
U naše živote ovaj  znak ulazi već 1972. kada je Ray Tomlinson poslao prvu elektronsku poruku, poznatiju kao e-mail, koristeći znak @ kao razdjelnik u adresi. Povijest toga znaka dosta je interesantna, a više saznajte ovdje i ovdje U oči će vam sigurno upasti dvije stvari: Židovi @ zovu shtrudl, u značenju štrudel (od jabuke:-), a Mađari kukac, u značenju crv ili larva.