vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Poticajno zapošljavanje

Metković, 7.4.2011. - U Programu javnih radova na području Grada Metkovića, zaposleno je 30 osoba iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Ispostava Metković. Riječ je o jednoj od mjera poticajnog zapošljavanja iz programa Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012. koji je Vlada RH prihvatila u veljači, a koji provoditi Hrvatski zavod za zapošljavanje.
   Na poslovima komunalnog uređenja na razdoblje od šest mjeseci u Komunalnom poduzeću Metković zaposleno je 16 osoba, u Domu za starije i nemoćne osobe i tjelesno ili mentalno oštećene osobe Metković i u Udruzi Otac Ante Gabrić zaposleno je po četvero osoba te u Udruzi osoba s invaliditetom Prijatelj njih šestero.
   Kroz mjeru javni radovi, uz 30 osoba s područja Grada Metkovića, zaposlilo se i njih 10 u općini Kula Norinska, troje u općini Zažablje, 12 u općini Pojezerje i devet u Opuzenu. HZZ - Ispostava Metković u suradnji sa spomenutim jedinicama lokalne uprave i samouprave provodi i mjeru stručno osposobljavanje kroz koju je posao osiguran za 15 osoba.
   Bruto plaću u iznosu od 3300 kuna za osobe zaposlene kroz mjeru javni radovi koje su u evidenciji HZZ vode se kao nezaposlene osobe više od godinu dana, a manje od dvije HZZ financira u iznosu od 75 posto, a 25 posto lokalna uprava i samouprava ili poslodavac u njenom vlasništvu. Za osobe koje su nezaposlene duže od dvije, a kraće od tri godine Zavod financira u iznosu od 85 posto, a plaće osoba koje su nezaposlene duže od tri godine Zavod financira u cijelosti. Osobama koje su zaposlene kroz mjeru stručno osposobljavanje plaće u iznosu od 1600 kuna i 500 kuna za doprinose osigurava Zavod, a mentorstvo poslodavac.
   Uz 82 osobe zaposlene kroz te dvije mjere na nivou HZZ – Ispostava Metković iz evidencije su skinute i osobe koje su u popisu stanovništva (popisivači i kontrolori), sveukupno njih 63. Time je nezaposlenost u odnosu na prethodni mjesec smanjena za sedam posto.