vijesti www.metkovic.hr

 Internet

3D model crkve sv. Franje

Metković, 3.9.2011. - Metković je na Google Earthu dobio i treći 3D model građevine. Radi se o crkvi sv. Franje Asiškoga na Kladi, a autor je ponovno Stipan Ujdur.
    Tako je Metković „pretekao“ Zadar i Šibenik koji, nevjerojatno za te gradove, imaju tek dva, odnosno, jedan prihvaćen model na Googe Earthu. Ne može se baš time pohvaliti ni Rijeka, dok prilično bolje stoje Osijek, Split i Zagreb. Što se tiče Dubrovnika prilično je pokriven samo stari dio grada, no tu je neka druga priča. Autor je izvjesni Talijan Alessandro Marco Fusco koji ni na jednome mjestu ne koristi hrvatsko ime Dubrovnika (a ne spominje ni Hrvatsku) nego svugdje piše „RAGUSA di Dalmazia“. Čovjek se, očito, ne može pomiriti s time da je istočna obala Jadrana većinom Hrvatska (što se lako može zaključiti potražite li ga na internetu). Eto, samo da znamo kako u Italiji ima još mnogih koji žele ponovno zagospodariti onim hrvatskim krajevima koje su bili dobili za zelenim stolom. S druge strane sramota je da Dubrovnik, kao svjetski poznato turističko odredište, nije angažirao nekoga domaćega tko bi ga trodimenzionalno predstavio na Google Earthu i tako zatvorio prostor raznim Alessandrima kojima je uzor slavni i davni imenjak.
    Vratimo se mi našem Stipanu i napomenimo da je on do sada na području Grada Metkovića osim crkava sv. Ilije i sv. Nikole napravio i 3D model crkve Gospe Snježne u Vidu te više zanimljivih modela u dolini Neretve.