vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Padaju posljednji brijestovi

Metković, 7.9.2011. - Bolest brijestova, koja je početkom 20. st. identificirana u Nizozemskoj pa je po njoj i dobila ime, odnosi i posljednje stogodišnje brijestove u našem parku pa su ih djelatnici JVP Metković morali ispiliti kako suhe grane ne bi ugrozile prolaznike. Mada smo o tome već jednom pisali ponovimo ukratko.
    Kaže se da je danas u Europi čudo ako se negdje vidi zdrav brijest, a prema nekim izračunima samo ih se u Engleskoj osušilo preko 25 milijuna. Uzrok tome je nizozemska bolest koju uzrokuju gljivice ascomycete čiji je prijenosnik kukac potkornjak.
    Kako piše na internetskoj stranici Trees Winnipeg, Coalition to Save the Elms, za razliku od životinja koje imaju vrlo razvijen imunološki sustav kojim se bore protiv uzročnika bolesti, biljke su tu prilično bespomoćne. One proizvode smolu koja sadrži brojne insekticidne i fungicidne komponente. Dodatno, drvo pokušava „začepiti“ dijelove svoga tkiva koje služi za transport tvari i vode modifikacijama staničnih stijenki i tako se oduprijeti širenju gljivice. Ti mehanizmi ne rade dobro kad je brojnost kukaca i gljivica velika… Blokiranje transportnih puteva u tkivu drveta kod tako snažnog napada također dovodi do odumiranja biljke, ona se sama „uguši“ vlastitim obrambenim mehanizmom.
    Stručnjaci do danas nisu pronašli lijeka toj bolesti pa se brijest u Europi praktički smatra izumrlom vrstom.