vijesti www.metkovic.hr

 Iz susjedstva

Otvorena mrtvačnica na Novim Selima

Metković, 27.11.2011. - Jučer je na Novim Selima prigodnom svečanosti otvorena mrtvačnica izgrađena u neposrednoj blizini mjesnog groblja. Otvaranju mrtvačnice nazočili su stanovnici Novih Sela i brojni Metkovaci koji podrijetlo vuku iz toga mjesta, a među uzvanicima bili su i državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva RH Karlo Gjurašić, zamjenik gradonačelnika Metkovića Mato Mustapić, bivša županica Mira Buconić, načelnik općine Kula Norinska Nikola Krstičević, gvardijan samostana sv. Križa u Živogošću fra Petar Rastočić, kao i veliki broj donatora i sponzora.
Inicijativu za gradnju mrtvačnice pokrenula je Udruga Sveti Ante koja je osnovana u kolovozu 2008., a idejni projekt, po kojem je napravljen cijeli izvedbeni projekt, izradio je Toni Rastočić. Sredstva za izgradnju mrtvačnice u visini od 322 tisuće kuna prikupljena su članarinama i  donacijama članova Udruge Sveti Ante, ali i donacijama mnogih čije podrijetlo nije novoselsko. Zahvaljujući zalaganju metkovskog gradonačelnika Gabrića i don Senke Antunovića, župnika župe Sv. Nikole Biskupa iz Metkovića projekt je na inicijativu državnog tajnika Karla Gjurašića sa 350 tisuća kuna pomoglo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.
U ime Udruge Sveti Ante prisutne su pozdravili bivši i sadašnji predsjednici Udruge Dušan Šiljeg i Jozo Rastočić. Potonji je prisutne ukratko upoznao sa svime što je učinjeno kako bi se projekt realizirao te iskoristio prigodu za zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli da se svi radovi privedu kraju. Nakon blagoslova, koji je novom objektu udijelio don Senko Antunović, okupljenima su se obratili i načelnik Krstičević, zamjenik gradonačelnika Mustapić i državni tajnik Gjurašić. Na kraju svečanosti najzaslužnijim donatorima don Senko je darovao blagoslovljeni kip Sv. Ante. Druženje je nastavljeno na platou ispred mrtvačnice gdje je za sve okupljene upriličen domjenak.