vijesti www.metkovic.hr

 Tradicija

Čuvanje starih običaja

Metković, 24.12.2011. - Večeras se u Ulici neretvanskih gusara, na lokaciji koju njeni stanovnici zovu Vlaka okupilo mnoštvo kako bi oživjelo stari običaj paljenja badnjaka koji je bio neizostavan dio božićnoga bdijenja.
    Na poziv Ante Plećaša, pred čijom se kućom sve događalo, zaputili smo se u spomenutu ulicu i tamo zatekli mnogobrojno veselo društvo koje se okupilo oko velike vatre. Baš na vrijeme, rekli su nam, jer je bakalar, što ga je kuhao Nediljko Volarević bio skoro gotov. U to stigoše i badnjaci, tri hrastova debla koja su uz tradicionalne pozdrave domaćinu položeni na vatru, nakon čega ih je domaćin posuo pšenicom i zalio vinom.
    Za čas se stvorio red pred kotlom s bakalarom, a mi smo potražili Antu Musulina, jednoga od organizatora od kojega smo doznali da je inicijativa krenula od njegova oca Ivice koji je htio na mlade prenijeti te stare običaje. Ante je s prijateljima kupio osam kilograma bakalara i tiskao letke s pozivom. Kaže da je odaziv bio jako dobar pa su se svojim donacijama pridružili i mnogi susjedi. Još smo doznali da ideja nije ovogodišnja, ali ju je u provedbi spriječila prošlogodišnja poplava koja je ponajviše pogodila stanovnike baš Ulice neretvanskih gusara.