vijesti www.metkovic.hr

 Maraton lađa

Izvještajna skupština ULN

Metković, 30.12.2011. - Udruga lađara Neretve održala je Izvještajnu skupštinu na kojoj je podneseno izviješće o radu Udruge u 2011. te predočeno financijsko izviješće. Iako se Skupština trebala održati početkom sljedeće godine održana je jučer jer sadašnjoj Upravi istječe mandat, a htjelo se i 2011. završiti s položenim računima.
    Detaljno izviješće o radu pročitao je predsjednik Udruge Marko Marušić. Iz njega se doznaje da je Udruga u godinu dana mimo Maratona lađa sudjelovala na preko dvadeset manifestacija u Hrvatskoj i inozemstvu na kojima se promovirao Maraton lađa, ali i cijela neretvanska dolina, uključujući i njene turističke potencijale, gastronomiju i sl. Spomenimo samo neke: Sajam Crotour u Zagrebu, sudjelovanje u projektu Welcome, Sajam Eko etno Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici, Susret organizatora kulturno-turističkih manifestacija u Hrvatskoj, sudjelovanje na snimanju druge sezone hit serije američkog HBO-a,Igra prijestolja. Ove godine nabavljeni bubnjevi koriste se i kao navijački rekviziti. Tako je suradnji sa HNS-om organizirana navijačka potporu nacionalnoj nogometnoj selekciji u susretu protiv Gruzije… Neretvanski lađari nastupali su i na veslačkom natjecanjima u Hrvatskoj Kostajnici, Vukovaru i Sisku. Marušić je istaknuo da nema važnijega događaja u našoj županiji, a sve češće i u Hrvatskoj, na kojemu ne sudjeluju i lađari, dodavši da je to dobar put za promociju Maratona i cijele doline. Zbog recesije za sada se odustalo od projekta New York, ali je u planu ponovni nastup na Međunarodnom festivalu mora i mornara Brest 2012. Uz to Udruga je s različitim partnerima izradila četiri projekta s kojima se natječe za novac iz EU fondova, a prijavila se i na sve raspisane natječaje na razini gradova i županije.Posebno izviješće o 14. Maratonu lađa podnio je direktor maratona lađa Mario Sršen. On je rekao da je „zadovoljan provedbom ovogodišnjeg maratona koji je svake godine sve bolje organiziran. Istaknuo je da su napravljeni kvalitativni pomaci posebno sa smještajem brodova sa gostima te smještajem izmjena na desnu stranu rijeke.“
    Iz financijskoga izviješća vidljivo je da su ukupni prihodi iznosili 970.320,69 kn, a rashodi 947.522,38 kn, od čega je najveći dio otišao na najam brodova za 14. maraton lađa, kupnju bubnjeva, izradu štitova te nastupe na sajmovima i sportskim manifestacijama. Marušić je rekao da je Udruga uspjela podmiriti sve svoje obveze prema dobavljačima, iako svi sponzori nisu riješili svoje ugovorne obveze prema Udruzi.
    Na kraju je Marušić pozvao sve članice Udruge da zaborave lokalna sitničarenja i sebičnosti te za novu Upravu predlože svoje najbolje ljude. Izborna skupština održat će se u Zgradi političkih stranaka u Metkoviću u nedjelju, 29. siječnja 2012. u 18.00 sati.