vijesti www.metkovic.hr

 Internet

Priopćenje internetskoj javnosti
Metković, 15.9.2004. - Ovih dana stvorio se nepotreban slučaj, koji je zbog političkih tenzija prerastao granice Metkovića i doline Neretve. Kako osjećam dio odgovornosti, iako mi je namjera bila drukčija, dajem ovo priopćenje.
Stranice Metkovića zamišljene su u početku kao turističko propagandne, no, analizirajući statistiku posjeta, uvidio sam da su dobro posjećene i izvan Hrvatske. Kako se, vjerojatno, radi o metkovskoj i neretvanskoj dijaspori odlučio sam na početnu stranicu ubacivati kratke vijesti iz Grada i okolice. Od 2003. vijesti se arhiviraju i mogu pretraživati. Teme su najčešće, kultura, sport, školstvo i sl., a politike ima vrlo malo. I prije sam pred lokalne ili parlamentarne izbore postavljao ankete koje bi katkad pokazale nekakav trend, a katkad bi prilično promašile. Nikada me nitko zbog toga nije pozivao na odgovornost. Ako u ovome arhivu vijesti potražite sve vijesti na temu politika, odnosno anketa, vidjet ćete što je sve objavljeno u posljednje dvije godine. Zbog toga mi je žao što se, zbog nerazumijevanja prirode Interneta, stvorio slučaj ukidanja naših internetskih stranica. Kako je to objavljeno na gotovo svim portalima, a sutra će biti i u tisku, zbog mogućih krivih interpretacija i naslova, koji nisu moji, izjavljujem da me je 13. rujna nazvao povjerenik Vlade RH g. Vidović i rekao da "od danas Internet stranica Metkovića ne postoji". Pitao sam zašto, na što me je on zapitao kao sam mogao staviti anketu kad još ne znam liste. Odgovorio sam mu da sam stavio stranke i nazive lista za koje sam znao, a da su me kasnije zvali iz drugih stranaka tražeći da u anketu stavim i njih, što sam učinio. Na ponovni zahtjev da ugasim stranicu rekao sam mu da je to ne čini jer će se ta vijest proširiti Internetom, a onda će biti kasno. U sutrašnjem osobnom kontaktu s g. Vidovićem rekao sam mu da ne mogu skinuti anketu zbog ostalih stranaka, na što mi je on dao pismenu zamolbu da "skinem" stranicu Metkovića. Zamolba, u ovom slučaju, ima značenje naredbe, jer sam se bojao da se Povjerenik ne odluči na goru soluciju, a to je gašenje domene www.metkovic.hr kod Carneta, jer on na to ima pravo. Ovako je naš "site" samo privremeno bio nedostupan.
Sama anketa je postala slučaj kada je Slobodna Dalmacija, prošli petak, na drugoj stranici objavila članak o izborima u Metkoviću i dala projekciju mogućih rezultata prepisujući stanje s naše ankete nakon petstotinjak glasovanja. Tada je HDZ vodio sa 52%, a ostali su bili daleko ispod. I od tada anketa gubi svaki smisao. Iako sam u više navrata onemogućavao višestruko glasovanje te preko registriranja IP adrese natjerao glasače da prekinu Internet vezu i ponovno se spoje kako bi glasovali, nije se moglo spriječiti da organizirane skupine sa više računala "štancaju" glasove, pa je broj glasovanja na kraju bio oko 5800. Zanimljivo. Nitko ne vjeruje u te ankete, ali svi tamo žele stajati što bolje. Ako je moguće i 100%.
Na obnovljenoj stranici nema ankete. Želim da ovo bude samo mali lokalni "site" kojega će rado posjetiti svi oni koji žive u Metkoviću ili su uz njega vezani na bilo koji način.
Urednik www.metkovic.hr Ivica Puljan