vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Seminar o Izjavi o fiskalnoj odgovornosti

Metković, 24.3.2012. - U organizaciji tvrtke Eko-vet proizvodnja d.o.o. iz Vukovara jučer je u Zgradi političkih stranaka održan seminar na temu popunjavanja i obrade Izjave o fiskalnoj odgovornosti za proračunsku godinu 2011. koju su svi proračunski obveznici dužni sastaviti i poslati nadležnoj instituciji do 2. travnja.
     Voditelj seminara bio je dr. sci. Željko Krpan koji nam je pojasnio o čemu je riječ.
– Zakon o fiskalnoj odgovornosti je obavezao lokalnu samoupravu da do 28. veljače korisnici proračuna lokalne samouprave, odnosno do 31. ožujka svi ostali daju Izjavi o fiskalnoj odgovornosti. Izjava ima 66 pitanja na koja je potrebno odgovoriti i uz koju je u prilogu potrebno dostaviti svu potrebnu dokuimentaciju kako bi se onda temeljem Zakona o fiskalnoj odgovornosti dalje radila uspostava FMC-a odnosno sustav financijskih unutarnjih kontrola. Izjava se šalje Središnjoj harmonizacijskoj jedinici Ministarstva financija koja je nadzire, pregledava i kontrolira, a kontrolira se i od strane Državne revizije kada je u nadzoru. Izjavu o fiskalnoj odgovornosti potpisuju načelnici, gradonačelnici i župani ili ravnatelji korisnika proračuna tipa vrtići, vatrogasci, muzeji i slično koji su također obveznici predaje. Za sve polaznike koji su danas pratili seminar mi smo sačinili upitnike i planove otklanjanja, izradili Izjave i pripremili ih za predaju – rekao nam je Željko Krpan.
     Seminar je organiziran za predstavnike jedinica lokalne samouprave te korisnike državnog, županijskog, gradskog i općinskog proračuna iz Dubrovačko-neretvanske županije.