vijesti www.metkovic.hr

 Tradicija

Osamdesetero djece u barabanu

Metković, 7.4.2012. - Danas smo u starom dijelu Metkovića zatekli osamdesetak djece predvođenih Ferdom Jakićem i Vinkom Vukovićem Liskom što su bambusovim štapovima lupali o tlo i proizvodili buku okretanjem čevtralja, kako se drvene čegrtaljke ili štropotaljke kod nas zovu. Radi se o starome običaju koji u različitim krajevima nosi različito ime, a u Dalmaciji je poznat kao baraban.
    Običaj udaranja šibama o pod i po crkvenim klupama te bučenje drvenim napravama veže sa najčešće uz šibanje Barabana (Barabe) kojemu se vjernici tako simbolično osvećuju jer je umjesto Isusa bio pušten na slobodu. Drvene štropotaljke služile su za dodatno pojačavanje emocija pri tome činu, ali su i tijekom Velikoga trodnevlja zamjenjivale zvona. Tako su nekada o podnevu djeca hodala kroz mjesto i okretanjem čevrtalja umjesto zvona označavala podne. Običaj barabana je u Metkoviću bio skroz zamro, ali je zadnjih desetak godina ponovno oživio i svake godine okuplja sve više djece koja se na kraju svoga pohoda okupe u dvorištu obitelji pok. Joška Volarevića gdje ih njegov sin Bruno tradicionalno počasti picetom i sokom.
    Više o običaju barabana i srodnim običajima možete pročitati u znanstvenome članku Dragana Nimaca Povijesno-etnografski presjek običaja barabana…