vijesti www.metkovic.hr

 Energetika

Lijeva ne zna što radi desna

Metković, 15.4.2012. - Prema usvojenoj Strategiji energetskog razvoja RH, potaknutom europskom Direktivom o poticanju dobivanja energije iz obnovljivih izvora (uključujući i hidroelektrane), država se obvezla da će do 2020. udio obnovljivih izvora u proizvodnji el. energije biti čak 35%. Taj vrlo ambiciozan cilj sigurno nećemo ostvariti. Dokaz je tomu i najnoviji Tarifni sustav za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, za koji je odgovoran Čačić, dok se ministrica Holy istovremeno slika po raznim forumima koji se zalažu za alternative izvore energije.
   Ministarstvo gospodarstva Radimira Čačića zaustavit će sve daljnje investicije u obnovljive izvore energije, zajednička je tvrdnja svih koji su vidjeli prijedlog novog Tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora – piše Večernji list. Istovremeno riječki Novi list donosi tekst kako je u Maloj vijećnici Grada Krka održana prva Međunarodna energetska konferencija Dobivanje i pohrana energije iz obnovljivih izvora na otocima na kojoj je državu predstavljala ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy. Prema izrazu ministričina lica na fotografiji čini se da ni ona nije baš uvjerena u ono što radi (ili što joj dopuštaju da radi).
   Ponovno imamo hrvatsku priču. Kako uspostaviti povjerenje građana prema državi? Kako navesti ljude da investiraju u fotonaponske sustave (kao što to radi Njemačka koja nema ni upola sunčanih dana kao Hrvatska) koji bi ovu zemlju barem dijelom učinili energetski neovisnom, kada svaka vlast u svakome trenutku može donijeti novi tarifni sustav i tako isplativost njihove investicije produžiti na sljedećih sto godina? Neprovjereno, ali negdje smo naišli na podatak da Njemačka država garantira da se tarifni model neće mijenjati sljedećih dvadeset godina. Sve ostalo je gola matematika. Naravno, u uređenoj državi.