vijesti www.metkovic.hr

 Zdravstvo

Metkovsko rodilište – prijatelj djece

Metković, 16.4.2012. - Na prigodnoj svečanosti u Domu zdravlja Metković danas je metkovskom rodilištu službeno dodijeljen prestižni naslov Rodilište – prijatelj djece. Riječ je o istoimenoj globalnoj inicijativi koju je 1991. pokrenuo UNICEF zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, a kojoj je svrha poticanje rodilišta širom svijeta na promociju i podršku pri dojenju.
   Certifikat kojim se potvrđuje da je metkovsko rodilište prijatelj djece ravnatelju Doma zdravlja Metković Mihovilu Štimcu uručila je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Lora Vidović, a koordinator programa Rodilišta - prijatelji djece prof. dr. Josip Grgurić je tom prigodom dr. Mihovilu Jeramazu simbolično predao grafiku Pabla Picasssa Majka i dijete.
   Svako rodilište koje želi postati Rodilište-prijatelj djece , mora dokazati da je sustavno primijenilo 10 koraka do uspješnog dojenja. Radi se o 10 kriterija koji direktno utječu na podršku majkama da budu uspješne u dojenju i prihvate ga kao isključivu hranu za svoju dojenčad, a koji su osmišljeni u suradnji UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije. Kao što je uobičajeno, prestižni naslov metkovsko rodilište nosit će tri godine, a nakon toga slijedi ponovno ocjenjivanje i obnavljanje certifikata.
   Na prigodnoj svečanosti uz djelatnike rodilišta i Doma zdravlja Metković među gostima su bili i dožupanica Dubrovačko-neretvanske županije Marija Vučković te zamjenik gradonačelnika Grada Metkovića Mato Mustapić.