vijesti www.metkovic.hr

 Tradicija

Jeste li spremili crveni gariful?

Metković, 30.4.2012. - Sutra je 1. svibnja/maja, dan koji će starijima buditi sjećanja na mladenaštvo kada je jedan janjac na ražnju (a baš su ovih dana najbolji) mogao u trans baciti desetine. Sve to negdje u prirodi, po mogućnosti uz kakvu vodu.
  Međunarodni praznik rada 1. svibnja obilježava se, ili slavi, od 1889., a u Hrvatskoj godinu dana kasnije. Povod je bio događaj u Chicagu iz 1886. kada su u sukobima s policijom poginule stotine radnika. Kasnije ga je prigrlio svjetski socijalistički (komunistički) blok pa je desetljećima slavljen kao jedan od najvažnijih praznika. Mnogi će reći da je to bio komunistički odgovor na kršćanski Uskrs, koji mu je vremenski blizak. No i Crkva je reagirala na tu crvenu opasnost pa je 1955. papa Pio XII. 1. svibnja proglasio blagdanom Svetoga Josipa Radnika.
   Eto, tako će neki sutra obilježiti Međunarodni praznik rada, neki Svetoga Josipa Radnika, a većina neće obilježiti ništa jer im nije ni do čega. Koja bi im korist bila da im i jest do čega, kada nemaju čime. Imat će još i manje jer će ove godine 1. svibnja biti dan kada će se na građane Hrvatske sručiti lavina poskupljenja energenata, a njihovo poskupljenje uzrokuje nove lavine.
  Ipak, čestitamo Praznik rada onima koji (još) imaju sreću da su zaposleni, a onima koji nisu, a vjerni su, čestitamo Svetoga Josipa. A ostali? Njima darujemo Pandorinu kutiju na čijem ih dnu čeka iznenađenje.