vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Final Solution

Metković, 14.7.2012. - Prošlo je točno četrdeset mjeseci otkako sam u Metkovskome vjesniku objavio članak „Jesu li Gornji horizonti prijetnja dolini Neretve?“ Tada je o tome megalomanskome projektu malo tko znao, a još je manje tko zbog njega brinuo. O toj temi pisao sam i kasnije, i u Vjesniku i na ovim stranicama. I umjesto da neretvanski poljoprivrednici blokiraju ceste, kao što to rade miroljubivi Slavonci kada im se takne u pšenicu, nominalno divlji i ratoborni Neretvani (tupi-glupi) uporno obrađuju svoja polja, šire nasade i kao nojevi glave zabijaju u pijesak.
   Da se ne radi o kakvoj paranoji dokaz je da se naš vrli ministar Čačić s predsjednikom vlade Republike Srpske Aleksandrom Džombićem u Banjoj Luci dogovorio o zajedničkim ulaganjima u razvoj elektroenergetskih kapaciteta i prometne infrastrukture. Super. Idemo naprijed, pomislit će neupućeni.
   Što to znači? Znači da je ono što se iza brijega valjalo izašlo na čistac. Hrvatska će sudjelovati u izgradnji drugoga energetskoga bloka u Platu kraj Dubrovnika. Opet super. Problem je što će voda koja će pokretati nove generatore biti oduzeta slivu rijeke Neretve koja već, ionako, puže k moru.
  Nedavno sam bio u Mostaru na skupu čija je tema bila upravljanje slivovima rijeka Neretve i Trebišnjice. Čulo se tamo puno finih stvari. Radi se o europskim direktivama koje RH treba poštivati, dogovorena je nekakva agenda, ali panika je nastala kada sam na kraju postavio pitanje o milijardama. Projekt Gornji horitonti već sada Neretvi godišnje oduzima četiri milijarde prostornih metara vode, a kada bude završen (tek što nije) uzet će još dvije. Pa ima li tko pojma kolika je milijarda?
   Biološki minimum za protok Neretve u Metkoviću je oko 50 metara prostornih u sekundi. Da biste shvatili o kakvoj je mizeriji riječ spomenut ću da je za posljednjih poplava Neretva kroz Metković tekla otprilike s 2500 metara četvornih u sekundi. Ako se Neretvi oduzme šest milijardi prostornih metara godišnje to iznosi (uzmite kalkulator) 190 metara prostornih u sekundi. Naravno, Neretva vodu dobiva i od drugih pritoka i tih 190 metara je nekakav prosječan minus, ali jasno je da dolina Neretve ostaje bez vode koja život znači. U to smo se već uvjerili.
   I što Neretvani čine. Ništa! Ne da im se čitati, ne da im se malo mućnuti glavom, puno je lakše kopati i orati ili spremati se za Maraton u kojem će pokazati susjedima pošto je Musa prodao jarca.
Ivica Puljan