vijesti www.metkovic.hr

 Maraton lađa

Titovom jahtom preko Neretve

Metković, 2.8.2012. - Danas smo imali neobičnu prigodu prevesti se s lijeve na desnu obalu Neretve, ni manje ni više nego, bivšom Titovom jahtom Podgorka koja danas pod imenom Učka plovi u sastavu HRM-a.
   Kada se Učka približavala Velikoj rivi nije ostavljala dojam tako dugačka broda, ali kada su cime pale oko kolona iznenadili smo se koliko je duga – točno šest milimetara manje od 40 metara.
   Kako će Učka biti zapovjedni brod na skorašnjem 15. maratonu lađa, kapetan fregate Dževad Kajan, rodom iz susjedne Čapljine, uplovio je Neretvom do Metkovića kako bi posada izvela vježbu pristajanja na predviđeno mjesto i otiskivanja od obale nakon starta maratona. Budući da je trup jahte drven ona se niz Neretvu neće, kao metalni trgovački brodovi, okrenuti pramcem nego će tu izvesti krmom.
   Kapetan fregate Kajan dolazak je u Metković iskoristio i za dogovor s predsjednikom ULN-a Markom Marušićem, a nama je to bila prigoda da odsjednemo u salonu u koji su nekada mogli tek rijetki te načinimo nekoliko fotografija.