vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Kvaka 22

Metković, 22.8.2012. - Ujedinjeni narodi pozvali su države na izradu nacionalnih programa za borbu protiv suše koji će se temeljiti na procjeni opasnosti jer suše će, kako predviđaju stručnjaci, biti češće, jače i dugotrajnije i negativno utjecati na proizvodnju hrane, vode i energije – donosi Radio 101.
   Izgleda da ni ovakva upozorenja nisu dovoljna Neretvanima da shvate kako svaka litra vode oduzeta Neretvi, njenim pritocima i brdskim izvorima oko doline može značiti kraj neretvanskoj poljoprivredi, ali i mnogim biljnim i životinjskim vrstama zbog kojih je delta Neretve uvrštena u Ramsarski popis vlažnih staništa od međunarodnoga značaja.
   Neretva kroz Hrvatsku teče samo dvadesetak kilometara i sve njezine vode dolaze nam iz Bosne i Hercegovine. Bilo kakvi sustavi navodnjavanja doline Neretve besmisleni su ako se Republika Hrvatska ozbiljno ne uključi u plan upravljanja slivovima Neretve i Trebišnjice, tj. ako ne bude imala uvida u sve ono što se na tome području događa. Instrumenti postoje, samo je pitanje želi li ih Vlada koristiti. Kako sada stvari stoje iz Vlade šute. Očito imaju neki drugi plan. Umjesto Plana 21 možda Catch 22.
Ivica Puljan