vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Visoki gost iz Japana u Metkoviću

Metković, 5.9.2012. - Njegova Ekscelencija g. Masaru Tsuji, veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj danas je posjetio Metković gdje ga je primio metkovski gradonačelnik Stipo Gabrić sa suradnicima.
   U pozdravnom govoru gradonačelnik Gabrić je rekao da su Metković i dolina Neretve usko vezani uz Japan činjenicom da su prve mandarine u dolinu stigle baš iz Japana i to baš u Metković, a kasnije posredstvom drugih krajeva stigle su i sve ostale sorte. Istaknuo je mandarinu kao prvi neretvanski brend koji osvaja europska tržišta, na što mu je g. Tsuji u šali odgovorio da se nada da mandarinu nećemo izvoziti i u Japan.
   Nj. E. g. Tsuji prije svega je zahvalio hrvatskomu narodu na podršci i pomoći nakon razornoga potresa i tsunamija koji je pogodio dijelove Japana. Podsjetimo, i Metković je bio među onima koji su, barem na simboličan način, izrazili simpatije prema stradalim Japancima. Učenici Srednje škole Metković bili su pokrenuli akciju pomoći za japanske srednjoškolce. U sklopu akcije izradili su 1000 ždralova od papira tehnikom origamija, a u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom Prijatelj napravljeno je stotinjak srdaca od gipsa. Sve je to prodano, a prikupljeni novac je doniran jednoj japanskoj školi.
   U nastavku je gradonačelnik Gabrić g. Tsujija ukratko upoznao s Metkovićem, dok je japanskoga veleposlanika zanimala budućnost Metkovića kao budućega pograničnoga grada Europske unije. Nj. E. g. Tsuji zna i da je Metković grad rukometa. Tako je spomenuo rukometnu utakmicu između hrvatske i japanske reprezentacije.
   Zanimljivo je da je japanski veleposlanik u dolinu Neretve na vlastitu želju došao iz Dubrovnika, rekavši da mnogi japanski turisti posjećuju Dubrovnika i da bi im svakako bilo zanimljivo doći i u dolinu Neretve te vidjeti te nasade mandarina koji potječu iz Japana. Gradonačelnik Gabrić je na to pozvao Nj. E. g. Tsujija da skupa sa suradnicima koncem rujna ili u listopadu, kada već bude u tijeku berba mandarina, dođu u Metković i bolje upoznaju naš grad i dolinu Neretve.
  Nj. E. g. Tsuji je nakon prijma kod gradonačelnika posjetio Ornitološku zbirku u Metkoviću te Arheološki muzej Narona u Vidu, a ostalo je i malo vremena da se upozna s poznatom neretvanskom kuhinjom.