vijesti www.metkovic.hr

 Akcija

Tiskovna Stožera za izgradnju mosta

Metković, 6.9.2012. - Stožer za izgradnju Pelješkoga mosta jučer je u Metkoviću održao tiskovnu konferenciju na kojoj su novinari detaljnije upoznati s akcijom Bilo naroda – gradimo most iza koje stoje Udruga lađara Neretve i Udruga branitelja Zavjet.
    Nakon što je Goran Komazin uveo u temu i predstavio ostale članove Stožera, a to su Milojko Glasnović iz ULN-a, Mladen Milošević – Braco i Boris Mužanović iz Udruge Zavjet te poznata hrvatska novinarka Branka Šeparović, novinarima su objašnjeni razlozi akcije i detalji oko njena provođenja. Rečeno je da povezivanje Hrvatske u jednu cjelinu nema alternativu, samo se može razgovarati o različitim tehničkim rješenjima. Planiranom akcijom želi se još jednom skrenuti pozornost na to te jasno pokazati bilo naroda. Gđa Šeparović iznijela je i zanimljivu ideju za financiranje gradnje. Izračunano je da jedan centimetar mosta stoji osam tisuća kuna. Rekla je da u Hrvatskoj i u svijetu sigurno ima dosta Hrvata koji bi kupili jedan ili više od 240 000 centimetara budućega mosta i tako financirali njegovu gradnju.
    Simbolično povezivanje Hrvatske neretvanskim lađama, brodicama i brodovima započet će u nedjelju, 9. rujna u devet sati ispod izgrađenoga upornjaka mosta kraj Komarne. Predviđeno je da se na oko 2400 m dugačkoj trasi budućega mosta usidri pet-šest većih brodova na koje bi se potom dovezivala manja plovila. U akciji će sudjelovati i jedan remorker koji će priskakati u pomoć ako struje budu prejake.
    Predsjednik Stožera Boris Mužanović pročitao je podugačak popis raznih udruga, mahom braniteljskih, koje podržavaju akciju i koje će joj se pridružiti te pozvao sve vlasnike plovila, ali sve građane da se uključe u stvaranje toga simboličnoga mosta. Za dodatna pojašnjenja i najavu dolaska sa svojim plovilom vlasnici mogu nazvati na 098 181 3076.