vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Sjednica GV grada Metkovića

Metković, 18.9.2012. - Na danas održanoj XXV. sjednici Gradskog vijeća grada Metkovića metkovski gradonačelnik Gabrić podnio je izvješće o radu u prvih pola godine, odnosno za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2012.
     U svom izvješću Gabrić se osvrnuo na projekte koji su u spomenutom razdoblju završeni, ali i na aktivnosti koje su u tom razdoblju provedene kako bi se osigurala sredstva za projekte koji bi uskoro trebali krenuti u realizaciju. Također je rekao kako se, unatoč velikim financijskim poteškoćama u kojima se Grad trenutno nalazi, nastavljaju započete investicije koje se financiraju iz državnog proračuna. Pri tome se posebno osvrnuo na projekt obrane od poplave desne strane grada te skori prelazak Gradske knjižnice i čitaonice u novi prostor što financira Ministarstvo kulture. Na kraju izvješća gradonačelnik Gabrić ponovio je kako je financijska situacija Grada teška zbog čega se smanjuju troškovi gdje je god to moguće. Kako bi se rasteretio gradski proračun, uz odluku o smanjenju plaća gradskim službenicima i djelatnicima gradskih ustanova za 10 posto, koja je u primjeni od 1. kolovoza, Gabrić je najavio i smanjenje broja zaposlenika u tim ustanovama. Kako se moglo čuti spomenutim smanjivanjem plaća, ukupno će se uštedjeti oko milijun kuna.
     Izvješće o izvršenju proračuna Grada Metkovića u prvih pola godine podnio je pročelnik za financije Petar Čarapina koji je rekao kako je u tom razdoblju ostvareno 11.950.760 kuna prihoda, a rashodi su iznosili 16.109.077 kuna pa je zabilježen manjak prihoda nad rashodima u iznosu od 4.158.317,12 kuna. Pročelnik Čarapina još je jednom ponovio kako je do manjka prihoda došlo jer nisu ostvareni planirani prihodi od poreza na dohodak te pada prihoda od poreza na promet nekretnina. Čarapina je podnio i Izvješće o obavljenoj reviziji financijskih izvješća i poslovanja Grada Metkovića za 2011. koje je ocijenio najboljim do sada jer se u njemu navode samo četiri nepravilnosti od koji su dvije otklonjene u proteklom razdoblju.
     Kako o plaći i drugim pravima gradonačelnika i njegovih zamjenika odlučuje Gradsko vijeće, vijećnici su dali suglasnost da im se plaće smanje za 10 posto.