vijesti www.metkovic.hr

 Obljetnice

Dvadeset godina vjernosti carinskoj službi

Metković, 20.9.2012. - U Restoranu Jura shop trideset i četiri djelatnika Carinarnice Ploče, koja su 21. rujna 1992. primljena u carinsku službu, proslavila su dvadesetu obljetnicu rada ili kako oni kažu dvadeset godina vjernosti carinskoj službi.
     S radom Carinarnice Ploče u proteklih dvadeset upoznao nas je povjerenik Carinskog sindikata Hrvatske, Podružnica Ploče Zlatko Vidović. Prema njegovim riječima biti carinik početkom devedesetih prošlog stoljeća i danas je teško uspoređivati.
     – Kako bi slikovito objasnio o čemu govorim ispričat ću vam jednu anegdotu. Kada sam '92. bio voditelj Odjeljka u Kleku radili smo na cesti u jednom kontejneru, možda za ne povjerovati, ali radili smo bez struje, vode i sanitarnog čvora uz svijeću. Jednu večer kod kontejnera se zaustavilo auto ne želeći nastaviti dalje bez obzira što smo mi mahnuli da je prolaz slobodan. Iz auta je izašla gospođa, ušla u kontejner i zadivljeno pogledala oko sebe govoreći: „Fantastisch!“. Ispostavilo se da je zapravo riječ o njemačkoj državljanki koja je smatrala da je to neki naš turistički, promidžbeni trik jer je njoj bilo nepojmljivo da na početku 21. stoljeća na graničnom prijelazu nema struje. Dakle, biti carinik u to ratno vrijeme i biti carinik danas kada smo toliko ekipirani da imamo mobilne ekipe, terenska vozila, termoviziju, brodove i svakim danom dobivamo sve više tehničkih pomagala je nemjerljivo. Što će se dogoditi 1. srpnja iduće godine tek će se vidjeti, ali sigurno je da će biti određenih reorganizacija – rekao nam je Zlatko Vidović.