vijesti www.metkovic.hr

 Poljoprivreda

GMO znači još više pesticida

Metković, 4.10.2012. - Genetski modificirani usjevi prikazuju se kao spas za čovječanstvo koje je već dosegnulo sedam milijardi. Sjetimo se samo da je 1987., tijekom Univerzijade u Zagrebu, rođen Matej Gašpar koji je proglašen petomilijarditim stanovnikom našega planeta.
   GMO kuca na vrata Hrvatske, stručnjaci oko toga lome koplja, a u bijedi u kojoj živimo pobjednik je skroz izvjestan. Business Insider donosi članak o tome kako je tehnologija genetski modificiranih usjeva prouzrokovala razvoj „superkorova“ i izdržljivih kukaca zbog čega poljoprivrednici moraju koristiti veće količine opasnih pestidica. Kada je 1996. počelo korištenje Monsantovih GM-usjeva korištenje herbicida je zaista opalo, za 28% do 2001. godine, no otada upotreba herbicida raste za oko 25% godišnje – količina je porasla s 680 tona 1999. na 40.000 tona 2011.
   Kada ste zadnji put zagrizli pomidoru koja vonja na pomidoru i ima njen okus? Jeste li ovoga ljeta jeli razvikane (ekiksir mladosti i ta sr*nja) neretvanske dinje/lubenice koje su rasle na tikvi i koje takav okus ostavljaju na nepcu? Borite se protiv toga tako što ste zasadili vlastiti vrt? Kakvim sadnicama? Onima u koje je sa sjemenom ubačena bolešćina protiv koje ćete se uspješno boriti samo ako kupite zaštitno sredstvo koje slučajno proizvodi proizvođač sjemena. Možda ne baš on, ali sigurno njegova sestrinska tvrtka.