vijesti www.metkovic.hr

 Seminar

Veliko zanimanje za fiskalizaciju

Metković, 28.11.2012. - U Gradskoj vijećnici u Metkoviću održan je seminar o primjeni Zakona o fiskalizaciji koji se djelomično počinje primjenjivati od 1. siječnja 2013. U prepunoj dvorani predavanje su održali zaposlenici Porezne uprave, Područnog ureda iz Dubrovnika Ivo Grbić i Sanda Kapetanović.
    Objašnjena je svrha zakona, način provođenja i kontrole zakonskih normi. Zakonom su definirani rokovi uvođenja fiskalnih kasa kod poduzetnika pa se tako od 1. siječnja 2013. Zakon primjenjuje na srednje i velike poduzetnike, ugostiteljske obrte. Trgovci i samostalna zanimanja fiskalne kase uvode od 1. travnja 2013., a svi ostali od 1. srpnja 2013.
    Nakon predavanja mogla su se čuti različita mišljenja o samom Zakonu. Prema riječima prisutnih poduzetnika uvođenje fiskalnih kasa predstavljat će značajan izdatak nekim obrtnicima, ali u konačnici neće riješiti problem rada „na crno“ onih koji obavljaju neregistriranu djelatnost. Naime, Zakon o fiskalizaciji obuhvaća sve registrirane poduzetnike i pooštrava kontrolu izdanih računa, dok za one koji rade „na crno“ postoje neki drugi zakoni, a koji se prema riječima prisutnih obrtnika ne provode.
    Seminar je organizirala Porezna uprava, Područni ured Dubrovnik, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Županijskom komorom Dubrovnik, Obrtničkom komorom Dubrovačko-neretvanske županije i Udruženjima obrtnika Metković i Ploče.