vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Održana prezentacija IPARD programa

Metković, 15.1.2013. - U prostorijama Auto škole Žabac održana je prezentacija IPARD programa koji je sastavni dio Instrumenata predpristupne pomoći (IPA) koji se provodi kroz pet komponenti.
     IPARD program ili Ruralni razvoj je 5. komponenta, a predstavlja strategiju koja se bavi specifičnim nedostacima u ruralnim područjima Hrvatske prepoznatim u analizi poljoprivrednog i ruralnog sektora.
     Prezentacija je održana u organizaciji Centra za poduzetništvo d.o.o. iz Dubrovnika, a prisutni su se mogli upoznati sa tri mjere IPARD programa koje se odnose na poduzetnike o kojima je govorila Marijana Puljas, stručni suradnik Centra. Riječ je o: Mjeri 101 – Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva u svrhu restrukturiranja i dostizanja standarda Zajednice, Mjeri 103 – Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda u svrhu restrukturiranja tih aktivnosti i dostizanja standarda Zajednice i Mjeri 302 – Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti. Unutar svake mjere prezentirani su prihvatljivi sektori i korisnici, visine potpora, kao i cijela procedura apliciranja.
     Kako nam je rekla direktorica Centra za poduzetništvo Marija Previšić, u organizaciji Centra nedavno je u Metkoviću održan seminar Kako osmisliti i napisati projekt te dobiti sredstva iz predpristupnih fondova, a uskoro slijedi i drugi pod nazivom Kako provoditi EU projekte.