vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

Narona u Vatikanu

Metković, 24.2.2005. - U utorak, 22. veljače, u Vatikanskim muzejima otvorena je izložba "Augusteum u Naroni - Rim s druge strane Jadrana". Otvarajući izložbu državni tajnik Njegove Svetosti Ivana Pavla II. kardinal Angelo Sodano izjavio je "Hrvatska je već u srcu Vatikana". Ceremonija otvaranja protekla je u nazočnosti izaslanstva hrvatske Vlade, predstavnika Crkve i veleposlanika pri Svetoj Stolici g. Emilija Marina, kao i izaslanstva grada Metkovića na čelu sa mr. Stipom Gabrićem.

Zajedno sa  kardinalom Sodanom izložbu je u ime premijera Sanadera otvorio ministar kulture mr. Božo Biškupić. Ovo je pretposljednja postaja ove izložbe splitskog Arheološkoga muzeja koja je lani postavljena u Splitu, pa je preko Oxforda i Barcelone došla do Vatikana, nakon čega će kipovi, do otvaranja Muzeja Narone u Vidu, ostati u Zagrebu.

U postavu se nalazi devet mramornih kipova iz, do sada, najvećeg nalaza carskih kipova iz prvoga stoljeća. Osam kipova u potpunosti je restauriranih, dok je jedan izložen u stanju u kakvu je 1995. pronađen u Vidu kako bi se što bolje vidjela razlika i trud restauratora Arheološkoga muzeja u Splitu.

Zvijezda izložbe svakako je kip carice Livije, druge žene cara Augusta. Kip je sklopljen iz dva dijela - glave koja je zadnjih stotinjak godina bila u Ashmolean muzeju  u Oxfordu i tijela koje je isto toliko vremena nepoznato stajalo u Opuzenu.

Osim kipova izloženi su keramika, nakit, staklo, i novac od 2. stoljeća pr. Kr. do 7. stoljeća. Kao i ostale izložbe iz ovoga ciklusa i ovu prati bogato opremljen katalog na talijanskom jeziku.