vijesti www.metkovic.hr

 Zdravlje

U Metkoviću 'neurofeedback' aparat

Metković, 19.2.2013. - Prošloga tjedna u prostorijama Udruge osoba s invaliditetom Prijatelj počele su se provoditi Neurofeedback terapije. Neurofeedback je kompjuterizirana metoda, bazirana na praćenju električne aktivnosti mozga (EEG-a) i davanju povratne informacije (feedback ). Spomenutom metodom „učimo“ mozak kako da poboljša vlastito funkcioniranje.
    Aparat pomoću kojega se provodi terapija kupljen je novcem prikupljenim u akciji što ju je Udruga Prijatelj pokrenula nakon prošlogodišnjeg obilježavanja Dana svjesnosti o autizmu. U istoj akciji prikupljen je i novac za edukaciju terapeuta u Njemačkoj te za opremanje prostorije. Neurofeedback terapije provodi radna terapeutkinja Danijela Raič koja je ujedno i voditeljica projekta. Svi zainteresirani više informacija mogu dobiti na broj Udruge Prijatelj 020 680 090, broj mobitela Danijle Raič: 098 957 60 98 ili na mail adresi: raicdanijela@gmail.com.
    U zadnje vrijeme sve se više pokazuju zadovoljavajući rezultati kod tretmana autističnog spektra i drugih oblika disharmoničnog razvoja. Studije pokazuju od 40 do 90 postotno smanjenje autističnih simptoma, poboljšanje izvršne funkcije mozga i ponašanja. Primjenom Neurofeedback metode evidentirana su poboljšanja u socijalnim interakcijama, komunikaciji, pozornosti i koncentraciji te emocionalnoj stabilnosti kod aksioznosti, depresija, migrena, kod poremećaja spavanja, glavobolja, mjesečarenja, epilepsija, PMS-a, ozljede mozga, kronične boli, demencija i Parkinsonove bolesti.