vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Nove tehnologije u uzgoju rajčice i paprike

Metković, 21.2.2013. - U organizaciji Udruge plasteničkih proizvođača doline Neretve i Poljoprivredne savjetodavne službe za plasteničke proizvođače doline Neretve održano je predavanje o primjeni novih tehnologija u uzgoju rajčice i paprike. Predavači su bili prof. dr. Nada Parađiković i doc. dr. Tomislav Vinković, oboje s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.
     Na početku predavanja goste iz Osijeka predstavio je agronom Ante Mijić iz Poljoprivredne savjetodavne službe koji se tom prigodom osvrnuo na višestruku sukladnost. Riječ je o nizu obaveznih zahtjeva i postupaka koje poljoprivrednici moraju poštivati u obavljanju svoje poljoprivredne djelatnosti na gospodarstvima, a u svrhu ostvarivanja prava na potpore u poljoprivredi.
     Nakon toga je Tomislav Vinković govorio o učinkovitosti primjene biostimulatora u uzgoju presadnica rajčice. Pojasnio je kako su biostimulatori fiziološki aktivne tvari koje biljkama pomažu u rastu i razvoju tj. pomažu biljci bolje usvajanje hranjiva u kritičnim fazama rasta.
     Na kraju je govorila Nada Parađiković koja je prisutnim poljoprivrednicima jednostavnim jezikom iznijela nova saznanja o najsuvremenijim tehnologijama proizvodnje povrća u zaštićenim prostorima, odnosno plastenicima i staklenicima. Osvrnula se i na načine proizvodnje u njima, odnosno kako uzgajati povrće u tlu, u supstratu ili u hidroponskom uzgoju. Također je govorila i o navodnjavanju, važnosti analize tla te o biološkoj zaštiti.