vijesti www.metkovic.hr

 Tradicija

Festival žudija ove godine u Rogotinu

Metković, 27.3.2013. - Na Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja u župi Presvetog Trojstva u Rogotinu održat će se smotra žudija pod nazivom XIII. vodički festival žudija pa je tim povodom u Rogotinu održana tiskovna konferencija.
     O pripremama, programu i popratnim sadržajima govorili su koordinator Vodičkog festivala žudija za dolinu Neretve Marko Marušić i član Organizacijskog odbora Rogotin i zapovjednik Čuvara Kristova groba iz župe Presvetoga Trojstva Nikša Žderić-Noka.
     Žderić je istaknuo kako je u Rogotinu sve spremno za Festival zahvaljujući pripremama koje traju već više od mjesec dana. U posao oko priprema uključilo se čitavo mjesto kako bi se što spremnije dočekalo oko tisuću sudionika Festivala te brojne goste koji će ga popratiti. Marušić je napomenuo kako će se Festival po treći put održati u dolini Neretve te kako se očekuje rekordan broj skupina, njih 36. Među njima će biti Čuvari Kristova groba iz tri župe sa sjevera Hrvatske te iz Vareša u BiH.
     Koliko je Festival zanimljiv sudionicima, ali i župama iz kojih dolaze skupine, govori podatak da su domaćinstva rezervirana čak do 2034., a na području doline Neretve Festival će se idući put održati u Miliništu 2015. nakon čega slijedi Komin 2017. (Foto: Ante Šunjić)
Program
9,30 – sajam župa
10,00 – smotra žudija na rivi
10,30 – fotografiranje za milenijsku fotografiju
10,45 – procesija do mjesta održavanja festivala
11,00 – misa u crkvi Presvetog Trojstva
12,00 – početak Festivala ispred crkve