vijesti www.metkovic.hr

 Obavijest

Legalizirajte za puno manje novca

Metković, 27.6.2013. - Do 30. lipnja, odnosno do nedjelje, traje rok za predaju zahtjeva za legalizaciju nelegalno sagrađenih objekata pa nova gradska uprava predvođena gradonačelnikom dr. Božom Petrovom provodi akciju Za 100 % legalan Metković u kojoj poziva građane Metkovića na predaju zahtjeva za legalizaciju u Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju i zaštitu okoliša.
   U tu svrhu najavili su smanjenje komunalnoga doprinosa za legalizaciju bespravnih građevina, ali i za građevine koji se planiraju graditi, odnosno za novogradnje. Tako će jedinična vrijednost komunalnoga doprinosa biti snižena gotova upola pa će u I. zoni za višestambene građevine iznad 1000 m3 umjesto dosadašnjih 120 kn po m3 doprinos iznositi 70 kn, a za obiteljske kuće do 1000 m3 umjesto dosadašnjih 42 kn po m3 iznosit će 24.5 kn po m3. U II. zoni, koja obuhvaća prigradska naselja Vid, Prud, Dubravicu i Glušce, umjesto 95, odnosno 33.25 kuna doprinos će iznositi 48, odnosno 16.8 kuna po metru prostornom. Kako bi se građanima olakšao postupak legalizacije odobrit će se popusti na komunalne doprinose u postupku legalizacije pa će se na građevine izgrađene do 31. prosinca 1984. odobravati dodatni popust od 50%, a na građevine izgrađene iza 31. prosinca 1984. dodatni popust od 40%.
   Osim toga, građani će jednokratnom uplatom ostvariti popust od 25%, s jednokratnom uplatom s počekom od godine dana popust od 20%, a s otplatom na dvije godine popust 10%. Komunalni doprinos moći će platiti i u ratama na pet godina, ali u tom slučaju bez popusta.
   Iz gradske uprave naglašavaju kako su se odlučili na sniženje komunalnoga doprinosa i na dodatne popuste kako bi potakli građane na legalizaciju nelegaliziranih objekata. Sniženje komunalnoga doprinosa za novogradnju mogao bi biti i mali poticaj oporavku građevinskih tvrtki koje su na koljenima, ali i olakšanje za mlade obitelji koje će sada trebati izdvojiti manje novca za osiguranje krova nad glavom.