vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Otvorena ' Augusteum favissa'

Metković, 30.6.2013. - Sinoć je u Arheološkome muzeju Narona otvorena izložba Augusteum favissa, prva samostalna tematska izložba iz bogatoga muzejskog fundusa na kojoj je izložen dio artefakata pronađenih tijekom istraživanja na lokalitetu naronitanskoga Augusteja.
   Otvaranjem izložbe ujedno se htjela obilježiti dvadeseta obljetnica od otvaranja prve arheološke sonde, čiji je sadržaj 1993. ukazao da bi se pod Plećaševim štalama mogla kriti svjetska senzacija.
   Nakon što je ravnatelj Muzeja Toni Glučina okupljene upoznao s konceptom izložbe o samome postavu izložbe govorila je arheologinja Mira Topić, koja ju je pripremila, dok je akademski slikar i umjetnik stakla Anton Vrlić objasnio kako ga je arheološka građa s lokaliteta Augustej, Forum i Gornje njive inspirirala za novi ciklus u njegovu opusu nazvan Njive.
   Gradonačelnik Metkovića Božo Petrov prisjetio se duge povijesti mjesta na kojemu su stajali, zaključivši kako je ono konačno pripalo Hrvatima koji danas znaju cijeniti i čuvati svoje povijesno naslijeđe.
   Izložbu je, nakon kraćega obraćanja nazočnima, otvorila zamjenica župana Marija Vučković.