vijesti www.metkovic.hr

 Šport

O budućnosti metkovskoga rukometa

Metković, 3.7.2013. - Javna tribina pod nazivom Revitalizacija rukometa u Metkoviću, koja je u organizaciji Grada Metkovića sinoć održana u Zgradi političkih stranaka, pokazala je da metkovski rukomet ima budućnost samim time što se na nju odazvao velik broj građana, među kojima su bili mnogi proslavljeni rukometaši, treneri i rukometni entuzijasti, bez kojih taj sport u Metkoviću ne bi bio ono što jest, bez obzira na njegovo trenutno stanje.
   Nakon što je moderator tribine Ivica Brnas okupljene zamolio da se rasprava vodi o budućnosti metkovskoga rukometa, a ne o njegovoj prošlosti te o tome tko je kome za što kriv, za govornicu je izašao gradonačelnik Božo Petrov koji je rekao da tribina nije organizirana da bi se nekoga smjenjivalo nego da bi se u metkovski rukomet vratili svi oni koji mu imaju što dati, bez obzir na sukobe u prošlosti. Petrov je rekao da je proračunski novac namijenjen športu u 2013. uglavnom već potrošen, ali da postoje i drugi načini da se do njega dođe. Kazao je da Grad Metković nema namjeru kadrovirati u rukometu ili bilo kojem drugom športu te je pozvao sve da svojim angažmanom i utjecajem pomognu da se tome športu, koji je proslavio Metković, vrati stara slava.
   Nakon Petrova svoje poglede na rukometne probleme iznosili su Mate Čupić, dugogodišnji rukometni djelatnik, Stanko Vidović iz Škole rukometa, olimpijac Nikša Kaleb i legenda metkovskoga rukometa Jurica Volarević. Svoje emocije teško je kontrolirao bivši rukometaš Mario Bjeliš, nakon kojega se umirujućim tonom skupu obratio trener Ivica Obrvan koji je, kao i Patrik Ćavar, najbolji hrvatski rukometaš svih vremena, rekao da će se uključiti u rješavanje metkovskih rukometnih problema. Pred kraj govorili su još dugogodišnji tajnik RK Metkovića Ivo Veraja i bivši igrač prof. Ivan Šprlje. Veraja je rekao da probleme metkovskoga rukometa treba početi rješavati od seniorskoga sastava (misleći na RK Metković 1963) jer se stanje u toj ekipi odražava na cjelokupan rukomet u gradu pa je pozvao da se održi Skupština toga kluba.
   Na kraju su pročitana pisma podrške koja su skupu uputili slavni hrvatski rukometaši Draženko Lacković, Petar Metličić, Davor Dominiković i izbornik Slavko Goluža.
   Ove godine treba proslaviti pola stoljeća igranja rukometa u Metkoviću. Nažalost ni metkovski rukomet nije se umaknuo poznatoj izreci Dva Hrvata, tri stranke pa ovu tribinu treba shvatiti kao konačno sjedanje za stol svih zainteresiranih ljubitelja rukometa, bez obzira na to koliko su ih razne politike i osobne taštine tijekom pola stoljeća igranja rukometa u Metkoviću razdvojile. Ostalo je nejasno što će se ove godine proslaviti? Pola stoljeća RK Mehanike, čiji su pravni slijednici klubovi pod raznim imenima, od kojih je posljednji završio u stečaju koji još nije okončan (?!) ili samo pola stoljeća rukometa u Metkoviću? Očito je da će se proslaviti ovo drugo, a na rukometnim radnicima je da metkovski rukomet konačno stave pod isti krov, s time da se vodi računa da rukomet jedino može opstati ako računa na vlastite igrače koje proizvodi Škola rukometa te da se u svemu tome ne zaboravi ni ženski rukomet, koliko znamo, uz veslanje i karate jedini šport kojim se mogu baviti metkovske djevojčice.