vijesti www.metkovic.hr

 Narona

Muzej Narone bez zastoja

Metković, 22.4.2005. - Jučer je u Metkoviću je održan sastanak svih subjekata uključenih u projekt izgradnje Arheološkog muzeja «Narona», među kojima su bili: gradonačelnik Stipo Gabrić, pomoćnici ministra kulture RH Branko Štulić i Krešimir Filipec, projektant Goran Rako, pročelnica Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Žana Baća, restaurator AM Split Borko Vješnica, te predstavnici tvrtke MGA i grada Metkovića.
Sastanak je upriličen kako bi se ustanovilo u kojoj fazi su radovi i kasni li se s početkom gradnje i iz kojih razloga. Nakon izvještaja koji je dao gradonačelnik Stipo Gabrić, konstatirano je kako je grad Metković realizirao sve dogovore. Do malog zastoja je došlo zbog naknadnog otkupa dijela zemljišta, koje je sada uključeno u projekt, pa se čekalo na novu lokacijsku dozvolu. Kako u projektu nije bilo predviđeno parkiralište grad je preuzeo obvezu da na gradskom terenu uz Norin uredi parkiralište, te da osigura prostor za privremeni smještaj neobrađenih materijala koji su pronađeni tijekom konzervatorskih radova jer je sadašnji njihov smještaj u Zbirci u Vidu neprikladan zbog početka turističke sezone. Što se tiče faze u kojoj su radovi na lokalitetu rečeno je kako će restauratorski radovi biti gotovi do kraja tjedna, da su izliveni i prvi temelji na najvišem dijelu budućeg muzeja tako da već sljedeći tjedan kreću konkretni građevinski zahvati. Izvođač MGA je dužan pripremiti dinamički plan radova iz kojeg će biti vidljiv završni rok radova. Prema riječima Krešimira Filipeca završetak grubih radova očekuje se kako je i planirano kroz 2006., a useljenje 2007. godine.

Turistička sezona je već počela. Borko Vješnica je uz sav posao našao vremena da ovu skupinu turista iz Norveške provede kroz ostatke naroniranskog foruma.