vijesti www.metkovic.hr

 Tribina

O obrazovanju i turizmu

Metković, 8.7.2013. - Nakon rukometa i poljoprivrede, teme dviju zadnjih tribina, održanih u organizaciji Grada Metkovića, bile su obrazovanje i turizam.
Obrazovanje
    Tribinu o obrazovanju vodila je Ankica Jakić, a na nju se uključio i gradonačelnik Petrov. Dvadesetak nastavnika, uključujući i četvero ravnatelja iz metkovskih škola, kao najveći problem istaknulo je nedostatak prostora. Taj se problem svojedobno pokušao riješiti izgradnjom dviju novih osnovnih škola te dogradnjom novih učionica Srednje škole Metković, no s time se nije došlo dalje od projektne dokumentacije. O tome se dio okupljenih izjasnilo negativno jer se nove osnovne škole planiraju graditi u neposrednoj blizini postojećih pa će zbog jednosmjenskoga načina rada to samo povećati gužve na ionako opterećenim prilazima školama. To se naročito odnosi na dio Metkovića u kojemu su tri velike škole i Središnji vrtić, ali ništa bolja situacija ne bi bila ni na desnoj strani grada na kojoj ne postoji dovoljno ulica.
    Bilo je govora i o načinu zapošljavanja, na što se posebno osvrnuo gradonačelnik Petrov rekavši da Grad Metković neće kadrovirati po metkovskim školama. Ravnatelji su rekli da često ne mogu primiti nekoga tko bi trajno zadovoljio potrebe njihove škole jer svaki višak sati moraju prijaviti nadležnoj službi koja te sate nerijetko raspoređuje na više ljudi s područja doline Neretve koji su u svojim školama ostali bez norme.
    Čulo se i da škole muku muče s materijalnim sredstvima koja su im u zadnje vrijeme drastično srezana.
    Nastavnici su rekli da je tribina zakazana u vrlo kratkom roku te da mnogi od njih još imaju obveze u školama pa je dogovoreno da se s tribinom nastavi u drugome dijelu kolovoza kada počinju pripreme za novu školsku godinu.
Turizam
    Na tribini o metkovskome turizmu okupilo se tridesetak građana, većinom onih koji su svojim poslom vezani uz turizam. Zamjenik gradonačelnika Nikola Grmoja okupljene upoznao sa svrhom tribine rekavši da će Grad Metković u okviru svojih mogućnosti pridonijeti općoj turističkoj slici grada. Za početak je naveo uređenje javnih površina na Velikoj i Maloj rivi, za što je prijedlog došao od nekolicine turističkih djelatnika.
    O stanju u Metkovskom turizmu te njegovoj projekciji na budućnost govorili su Anamarija Panza i Alan Čupić. Rečeno je da Metković ima određene turističke potencijale no da u njih treba uključiti cijelu dolinu Neretve.
    Turistički djelatnici naveli su niz problema s kojima se susreću u svome radu te dali mnoge prijedloge kako poboljšati turističku ponudu Metkovića. Kao jedan od problema istaknut je velik tranzit turista kroz Metković, a koji se u njemu ne zaustavljaju.
    Bez obzira na dosta dobrih ideja ostalo je nejasno tko bi ih trebao provesti u djelo, naročito kada je u pitanju suradnja Metkovića s ostalim lokalnim samoupravama. Jedina koja to može je Turistička zajednica grada Metkovića koja bi trebala surađivati s drugim (ne)postojećim turističkim zajednicama u dolini Neretve. Što se tiče samoga Metkovića Grad ima obvezu osnovati Turistički ured, no njegov godišnji trošak značajno će umanjiti sredstva s kojima raspolaže Turistička zajednica jer za kvalitetan rad Ureda treba zaposliti više od jednoga djelatnika, kako se trenutno planira.