vijesti www.metkovic.hr

 Sajam

Prvi međunarodni 'Ekorural'

Metković, 8.7.2013. - Jučer je u Gradskome parku održan Prvi međunarodni sajam poljoprivrednih i ruralnih proizvoda i rukotvorina Ekorural na kojemu su se predstavili mali proizvođači s ruralnih područja te predstavnici metkovskih udruga.
    Sajam je održan u organizaciji Udruge Dobra i pod pokroviteljstvom Grada Metkovića, a kao suorganizator događaj je pomogla Udruga mladih Kolektiv. Sajam je dio projekta naziva Eko eko koji godinu dana provodi Udruga Dobra. Treba spomenuti kako je riječ o projektu koji se financira uz podršku Europske komisije, a kroz program Mladi na djelu.
    Otvaranje je započelo prigodnim glazbenim programom u kojem je sudjelovala Ženska klapa Neum, nakon čega se okupljenima obratila predsjednica Udruge Dobra Matija Vukša. U ime Grada Metkovića izlagače i sve prisutne pozdravila je zamjenica gradonačelnika Katarina Ujdur, a u ime Ministarstva poljoprivrede govorio je Tomislav Petrović, načelnik Odjela ekološke i integrirane poljoprivrede u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
    U bogatom cjelodnevnom programu, koji se odvijao u sklopu sajma, u Hotelu Narona održan je i okrugli stol. O ekološkoj proizvodnji ukratko je govorila Jelena Đugum, ravnateljica Uprave za sigurnost i kakvoću hrane Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, nakon čega je o novostima u zakonodavstvu vezanom uz ekološku poljoprivredu, o potporama i stanju u ekološkoj poljoprivredi nakon 1. srpnja te planovima u narednom razdoblju iscrpno govorio Tomislav Petrović. O projektu Eko eko govorila je Matija Vukša, a nakon nje je o značenju zadruga i načinu njihova osnivanja govorio Mijo Vukušić. Kao primjer dobre prakse Nebojša Jerković predstavio je braniteljsku zadrugu Modro-zelena, a okrugli stol završen je izlaganjem Željka Marića iz Ekološke udruge Eko-Most iz Mostara, koji se osvrnuo na probleme što ih nose Gornji horizonti, odnosno nedostatak slatke vode u Neretvi.
    Na sajmu je upriličena i degustacija proizvoda, slikarska mini kolonija za djecu, Eko eko radionica pripreme zdrave hrane te izložba ekoloških vrtova. Za glazbeni dio programa brinuli su se Pandorina glazbena kutija i Prima vista.tekst