vijesti www.metkovic.hr

 Tiskovna konferencija

Do sada poznati minus gotovo 13 mil. kuna

Metković, 8.7.2013. - Danas je u Zgradi političkih stranaka održana tiskovna konferencija na kojoj je obznanjeno stanje gradske blagajne koja je, prema dosadašnjim spoznajama, u minusu gotovo 13 milijuna kuna.
    Na početku tiskovne konferencije nazočnima se obratio predsjednik Gradskog vijeća grada Metkovića Marin Veraja koji je rekao da je gradska Uprava u mjesec dana od preuzimanja vlasti u Metkoviću srezala sve moguće troškove; od telefona, električne energije, smanjenja troškova uredskoga materijala, putnih naloga…
– Za usporedbu, u ovih mjesec dana bila su samo 2 putna naloga, prema 22 putna naloga u ožujku ove godine za vrijeme bivše gradske vlasti, s tim da smo neka putovanja platili o svom trošku. Na sljedećoj Sjednici Gradskog vijeća predložit će se ukidanje vijećničkih naknada, naknada za zamjenike gradonačelnika, te smanjenje plaća pročelnicima, kao i gradonačelniku, za 30%. Promijenjena su upravna vijeća i nadzorni odbori gradskih ustanova i poduzeća, a njihovi su se članovi odrekli naknada za sudjelovanje u njima. Sve te mjere poduzete su kako bi se nadoknadila ogromna šteta koju je prouzročila bivša gradska vlast nenamjenskim trošenjem sredstava, a posljedice toga su 3 neisplaćene plaće gradskim zaposlenicima i odgajateljicama u vrtiću – rekao je Veraja.
    Zamjenica gradonačelnika Katarina Ujdur pred novinare je izašla s pregledom gradskih financija i računovodstva. Prema njemu je 7. lipnja 2013., kada je novoizabrana vlast preuzela upravu gradom stanje duga iznosilo 12.803.205,80 kn. Dio toga duga čine plaće za 3 mjeseca za djelatnike Grada i gradskih ustanova, dug za električnu energiju, dug prema Hrvatskim vodama, dospjele kreditne obveze i dug prema gradskim poduzećima Metković d.o.o. i Čistoća d.o.o., sve skupa u iznosu od 3.649.000 kn.
    Nakon primopredaje i naknadnim utvrđivanjem stanja pronađeni su dugovi prema Javnoj vatrogasnoj postrojbi i Gradskome društvu Crvenoga križa (zakonske obveze) te moguća obveza zbog neplaćenog PDV-a gradske firme Gradsko Gospodarstvo d.o.o. i obveza za izradu idejnih projekata za OŠ Jerkovac i OŠ Pržine, sve skupa u iznosu od 4.454.445 kn.
    Stvarno stanje još nije moguće procijeniti jer je knjigovodstvena evidencija vođena dvama nepovezanim računalnim programima, tako da se svaki dokument knjižio dva puta - jednom u glavnu knjigu (financijsko), a drugi put u saldakonte (partneri).
    U tijeku je sređivanje nastalog stanja i pravilno preknjižavanje te će se tako doći do konkretnih podataka potrebnih za kvalitetno upravljanjem gradskim financijama.
    – Veliku dilemu pronalazimo pri pregledu putnih naloga, koji su nepotpuni. Kada su se koristila osobna vozila nema zapisa o početnim i završnim kilometrima, nego samo ukupan broj prijeđenih kilometara, nema nikakve evidencije službenog automobila, nema službenih izvještaja sa putovanja, za određena putovanja nedostaju i dokazi da su se uopće dogodila, poput računa za cestarinu, hotel, parking i sl. – rekla je Ujdur.
    U 2012. potrošeno je 278.735,43 kn za isplatu putnih naloga, a u prvih pet mjeseci 2013. potrošeno je 110.304,00 kn. Zanimljivo je da je od ukupno 264 naloga u 2012. čak 150 isplaćeno službenom vozaču grada., a 2013. od 89 naloga 44 su se također odnosila na vozača.
    Od 2005. do 2013. za benzin je vozaču isplaćeno 2.251.738,86 kn gotovine, što ispada da je vozač dnevno trošio 1.059,64 kn goriva.
    U nastavku tiskovne konferencija zamjenica Ujdur je predočila plan uštede koji se odnosi na razne vijećničke i slične naknade. Prema njemu sljedeće četiri godine u gradskoj blagajni ostat će 380.800 kn. Smanjenjem plaća pročelnicima uštedjeti će se godišnje oko 360.000 kn, a samim time što će oba zamjenika biti volonteri uštedjeti će se godišnje još 183.958.
    – Zbog svega ovoga odlučili smo pod svaku cijenu obaviti reviziju poslovanja Grada i gradskih ustanova, poslali smo upite za ponude cijenjenim revizorskim kućama jer smatramo da iza te revizije treba stajati poznato ime. Na nama je tek da dug utvrdimo kako bi mogli početi normalno funkcionirati i planirati – zaključila je Ujdur.
    Zamjenik gradonačelnika, Nikola Grmoja se također osvrnuo na sadašnje stanje gradske uprave.
    – Očito je bivšem gradonačelniku odgovarao opći kaos u gradskim financijama i računovodstvu kako bi se prikrilo nenamjensko trošenje sredstava. Zanimljivo je spomenuti da je u proteklih 16 godina Grad Metković raznoraznim udrugama uplatio oko 25 milijuna kuna, a da je djelatnost udruga koje su s najvišim iznosima participirale u proračunu nepoznata metkovskoj javnosti. Pa tako imamo Udrugu uzgajivača koza i ovaca, Udrugu za održavanje groblja, Neretvansku udrugu proizvođača mandarina, Neretvansku udrugu proizvođača voća, Neretvansku udrugu vinogradara. Svi oni su dobivali značajne iznose, a najviše u izbornim godinama. Ogromne iznose dobivala je i Udruga maslinara koja je 2007. godine dobila 817.676 kn, 2008. godine 147.200 kn, 2009. godine 576.461 kn dok 2010. godine nije dobila niti jednu kunu iz proračuna, da bi ponovno u izbornoj 2011. godini dobila 73.000 kn. Zanimljiva je i Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca 90-91. na čelu s predsjednikom Željkom Alimićom Alom koja je izborne 2009. godine dobila 80.000 kuna – rekao je Grmoja i u nastavku iznio podatak daje od 2007. do 2013. za reprezentaciju potrošeno 3.722.909 kuna. U tu reprezentaciju ulazilo je mnogo toga, pa je tako u posljednjih nešto više od godinu i pol dana Grad Metković na čelu s bivšim gradonačelnikom Stipom Gabrićem Jambom kupio od lokalnih mesnica šest tona mesa. Od toga 4.136 kg otišlo je u reprezentaciju, a 1.864 kg na predizborne uskrsne pakete.
    Sve nepravilnosti koje smo uočili prijavit ćemo nadležnim institucijama. Već smo podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja jer je Grad Metković u drugom mjesecu ove godine sklopio ugovor s T-mobilom i na osnovu ugovora dobio 6 uređaja modela Iphone 5. Mi smo tražili da se mobiteli vrate Gradu Metkovića. Oni koji su bili povezani unutar VPN mreže vratili su mobitele stare 5 i više godina. Ova kaznena prijava samo je početak i mi nećemo mirovati, dok svi oni koji su ovaj grad godinama sustavno uništavali u svrhu vlastitog sebičnog interesa ne počnu odgovarati pred institucijama RH. Javno pozivamo DORH da posjeti Grad Metković s nadom da će institucije ove države konačno početi raditi svoj posao – rekao je na kraju Grmoja.