vijesti www.metkovic.hr

 Gradska uprava

Druga sjednica Gradskoga vijeća Metkovića

Metković, 9.7.2013. - Danas je u Zgradi političkih stranaka pod predsjedavanjem Marina Veraje održana II. sjednicu Gradskog vijeća grada Metkovića u novom sazivu. Na Sjednicu je uvršteno 12 točaka, od kojih jedno izviješće i jedan prijedlog nisu usvojeni jer je svih sedamnaest vijećnika bilo suzdržano, dok su ostali prijedlozi i odluke prihvaćani uglavnom jednoglasno.
    Izvješće o izvršenju proračuna Grada Metkovića za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2012. podnio je pročelnik za financije Petra Čarapina. U njemu stoji da su u 2012. ukupni proračunski prihodi iznosili 25.410.116 kn, a ukupni rashodi 26.495.125 kn pa je ostvaren manjak od 1.085.009 kn. Zajedno s manjkovima prihoda od financirane i nefinancirane imovine te prenesenim manjkom prihoda iz 2011. ukupan manjak na kraju 2012. iznosio je 7.056.323 kn, što je planirano pokriti prihodima u 2013. To izvješće kao i Prijedlog Odluke o raspodjeli rezultata proračuna Grada Metkovića ostvarenih u 2012. vijećnici nisu prihvatili tako što ih je svih sedamnaest bilo suzdržano.
    Treća točka odnosila se na Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom doprinosu. Tom je Odlukom grad podijeljen na dvije zone. U prvoj (naselje Metković) komunalni doprinos iznosit će 70 kn po prostornome metru, a u drugoj zoni (naselja Vid, Prud, Dubravica i Glušci) 53 kn po prostornome metru. Na pitanje vijećnika Nikole Oršulića zašto je cijeli Metković prva zona odgovorio je zamjenik gradonačelnika Nikola Grmoja rekavši da je u planu podjela Metkovića na više zona, ali da se taj posao ne može napraviti kvalitetno u nekoliko dana pa je to ostavljeno za kasnije. Prijedlog je usvojen većinom glasova.
    U nastavku Sjednice usvojeni i ostali prijedlozi. Tako je usvojen Prijedlog Izmjene Rješenja o osnivanju i imenovanju Stožera zaštite i spašavanja Grada Metkovića. Za načelnika je imenovan Nikola Grmoja, a za njegova zamjenika Ante Mijić. Članovi Stožera su Dejan Kadijević, Stipe Volarević, Tonći Padovan, Tomislav Jakić , Matko Jerković, Mihovil Štimac, Zlatko Bubalo, Goran Živković, Mario Gabrić i Miodrag Paponja.
    Imenovano je i Zapovjedništva Civilne zaštite Grada Metkovića. Zapovjednik Civilne zaštite je Goran Komazin, a načelnik Zapovjedništva Dejan Kadijević. Članovi Zapovjedništva su Stipe Volarević, Matko Jerković, Miodrag Paponja, Marijana Galov, Miljenko Ljubić i Andrej Vištica.
    Novo Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda čine Ante Mijić (predsjednik), Goran Živković (zamjenik) te članovi Matko Jerković, Miodrag Paponja i Boško Pavlović.
    Jednoglasno je usvojena Odluka o visini naknade za sudjelovanje na sjednicama Gradskog vijeća. Tako će gradski vijećnici, predsjednik Gradskog vijeća i njegovi zamjenici po svakoj sjednici dobivati naknadu od jedne kune.
    Prihvaćene su i sljedeće dvije odluke. Prema prvoj za oko 30% smanjene su plaće gradskim službenicima kao što su pročelnici, viši savjetnici i savjetnici, a prema drugoj odluci isto tako je smanjena plaća gradonačelniku i njegovim zamjenicima ako tu dužnost obavljaju profesionalno. Kako će oba zamjenika gradonačelnika svoju dužnost obavljati volonterski njima je određena mjesečna naknada od jedne kune.
    Razriješeno je staro i imenovano novo Upravno vijeće Gradskog kulturnog središta Metković. Novo vijeće čine Božidar Lovrić, Ivo Veraja, Branko Bebić i Marija Putica.
    Na kraju je zamjenik Grmoja pročitao Odluku o dobitnicima javnih priznanja, tj. nagrada grada Metkovića za 2013. koja će im se dodijeliti na Svečanoj sjednici GV-a uoči Sv. Ilije. To su:
Zdravko Vučičević - Nagrada Grada Metkovića za životno djelo,
Tomislav Nogolica - Nagrada Grada Metkovića Sv. Ilija u području graditeljstva,
Patrik Ćavar i Slavko Goluža - Nagrade Grada Metkovića Ždral u području sporta te
Lajla Mišur-Volarević - Nagrada Grada Metkovića Narona u području kulture, umjetnosti i obrazovanja.