vijesti www.metkovic.hr

 Manifestacije

Prva 'Ilijada trek' domaćim snagama

Metković, 22.7.2013. - Na Trgu kralja Tomislava jučer popodne pojavilo se 23 od 25 prijavljenih parova za natjecanje koje je u Metkoviću održano prvi put. Treking ili trčanje (može i hodanje ako ne ide drukčije) kroz prirodu prigodno je u čast sv. Iliji nazvano Ilijada trek, a organizirali su ga Avanturistički klub Osmica iz Opuzena i Grad Metković. U provedbi utrke od velike pomoći bili su članovi HGSS-ove Stanice Dubrovnik i Udruge mladih Kolektiv te metkovski profesionalni i dobrovoljni vatrogasci.
    Prije utrke članovi Hrvatske gorske službe spašavanja izveli su pokaznu vježbu, a nakon toga je predsjednik Osmice Jadran Kapović okupljenima objasnio što je treking te pozdravio tri gostujuće ekipe koje su iz Sinja stigle dati podršku domaćima.
    Za utrku su se većinom prijavili muški parovi, no bilo je i nekoliko mješovitih te jedan ženski. Zanimljiva su bila dva para koje su činili očevi i njihovi osmogodišnji sinovi.
    Mi smo s terencem HGSS-a otišli na kontrolnu točku koja se nalazila Šibovnici, na mjestu otkuda se granaju putovi ka Siminu dolu i Gubavim kućama. Nismo dobro ni protegnuli noge nakon truckanja brdskom stazom, kada smo iznad nas začuli glasove. Nismo mogli vjerovati da ni 30 minuta nakon starta netko već stiže, no bila je istina. Do nas su dojurili Ruđer Bošković i Petar Kežić, kratko zastali da bi dobili kontrolnu oznaku i odjurili dalje.Pet-šest minuta za njima kontrolnu točku prošla su tri favorizirana cetinska para. Takav je poredak zadržan do kraja utrke, s time da se na četvrto mjesto ubacio par Domagojevi gusari.
    Po povratku na Trg zatekli smo nekoliko prvih parova, a drugi su pomalo pristizali praćeni burnim pljeskom. Svakako su ga zaslužili jer su vremenski uvjeti za trku bili iznimno teški. Ivan Kapović, koji je trčao za Klub Cetina adventure, rekao nam je da staza nije bila baš tako lagana kako se u prvi mah činilo.
    Slijedilo je proglašenje pobjednika. Treće mjesto uzeli su Ivan Kapović i Bruno Pavić, a drugo Petar Mandac i Ante Jurić, svi iz Kluba Cetina adventure. Prvi su bili domaći trkači Ruđer Bošković i Petar Kežić koji su stazu od 7 km i s visinskom razlikom od 400 metara svlada li za samo 58 minuta, sedam minuta brže od drugoplasiranih.
   Eto, nakon Cipolijade, dobismo i vrlo uspješnu Ilijadu, za koju vjerujemo da neće ostati na prvoj izvedbi. Mi predlažemo da nakon dvije ~lijade pokrenemo i jednu ~rijadu. Negdje pred Božić mogla bi se organizirati Bakalarijada – natjecanje u kuhanju bakalara. Recimo, zadnji petak pred Badnjak. Mmmmm.