vijesti www.metkovic.hr

 Narona

Rimljani ponovno u Naroni

Metković, 27.7.2013. - Već je prva Rimska noć u Naroni prije dvije godine pokazala da se radi o manifestaciji iznimna turističkog potencijala pa organizatorima, Arheološkome muzeju Narona i Vidonjcima nije ostalo ništa drugo nego da svaku sljedeću učine još boljom. Tako je bilo i sinoć u Vidu.
   Prema nekim procjenama više od 1000 posjetitelja, među kojima je bilo i dosta turista, sinoć je pratilo četverosatan program kojim se željelo prikazati kakav je život prije 2000 godina mogao biti na naronitanskome Forumu i oko njega. Iako je tema ovogodišnje Rimske noći bio nakit i njegova izrada (za što je upriličena i modna revija) posjetitelji su mogli vidjeti i druge zanimljivosti. Potezao se konop, skakalo u većama, izrađivale rimske frizure, pekle (i dakako jele) ukusne kobasice i druge delicije spravljene prema rimskim recepturama. Među posjetitelje su se uvukli mnogi Vidonjci odjeveni u rimsku odjeću, pojačavajući tko sveukupan doživljaj. Neke je zapala odora rimskih vojnika, neke plebejaca, neke pučana, a neke, pak, robova koji su se mogli „kupiti“ na Forumu.
   Ipak, dvije su točke privukle najviše pozornosti. Skupina mladih svirača, plesača i žonglera oduševila svojim umijećima mnogobrojne gledatelje pred Muzejom, za što su nagrađeni velikim pljeskom.
   Vrhunac večeri bila je borba gladijatora u „areni“ na Velikoj rivi. Koliko god se borbe činile glumljenima bilo je tamo i prave krvi, makar u ogrebotinama, jer su se bitke odvijale na pravome tvrdom terenu, a ne na strunjačama ili travi.
   Treća izvedba Rimske noći svakako je uspjela, no možda bi za sljedeću trebao razmisliti o tome da se pozornica uredi s druge strane Naronitanskoga trga. Tako bi gledatelji mogli bolje prtiti zbivanja jer bi pozornica bila uniže, a kao tribina služile bi skaline pred Muzejom i ostale uzvisine.